Meteoriţii, cruciali pentru apariţia vieţii pe Pământ

Meteoriţii au avut un rol crucial în apariţia vieţii pe Pământ, potrivit cercetătorilor japonezi, care au recreat în laborator condiţiile existente la începutul formării sistemului nostru solar, în urmă cu patru miliarde de ani, când coliziunile lor cu Terra erau foarte frecvente.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Meteoriţii, cruciali pentru apariţia vieţii pe Pământ

Doua bucati din meteoritul cazut Canyon Diablo, Arizona (Imagine: Mediafax Foto)

Aceşti meteoriţi, numiţi condritici, alcătuiţi din praful rezultat după formarea Soarelui, conţin carbon, fier şi nichel, care sunt elemente chimice esenţiale pentru apariţia moleculelor organice mai complexe.

Echipa de cercetători japonezi, condusă de Yoshihiro Furukawa, a propulsat în laborator, timp de şase ore, la o viteză foarte mare, aceste elemente chimice în prealabil încălzite la temperatura de 450 de grade Celsius. Experimentul a avut ca scop eliminarea oricărei urme organice, pentru a "recrea condiţiile în care meteoriţii condritici au aterizat în oceanul primitiv", potrivit autorilor, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Geoscience.

Terra s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, în urma unui proces de coliziune a unor proto-planete. Oceanul primitiv s-a format în urmă cu 4,3 miliarde de ani, atunci când numărul acestor coliziuni s-a diminuat, când temperatura la suprafaţa Terrei a scăzut, permiţând apei atmosferice să se condenseze.

La finalul experimentului, oamenii de ştiinţă "au recuperat numeroase molecule organice, printre care acizi graşi, amine şi un acid aminic". Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că "moleculele organice de pe Terra primitivă au apărut în urma unor procese de sinteză", provocate de impactul cu meteoriţii.

"Majoritatea moleculelor organice necesare apariţiei vieţii au fost generate de căderea în ocean a meteoriţilor extratereştri conţinând fier şi carbon solid", a afirmat Furukawa.

Prezenţa unui ocean era o condiţie prealabilă pentru a se ajunge la o "hidrogenizare suficientă a carbonului, care să ducă la sintetizarea biomoleculelor şi a precursorilor necesari apariţiei vieţii".

Coliziunile cu meteoriţii, în primele sute de milioane de ani de după formarea sistemului nostru solar, au fost mult mai numeroase şi mai violente decât experimentul recreat în laborator de oamenii de ştiinţă japonezi. Din acest motiv, aceştia cred că materia organică primitivă era cu siguranţă "mai abundentă, mai variată şi mai complexă" decât substanţele organice pe care le-au obţinut în laborator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici