- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- OCOSINGO, (29.01.2010, 12:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mexic: Un sarcofag vechi de 1.000 de ani ar putea explica declinul civilizaţiei Maya
Un sarcofag din piatră vechi de peste 1.000 de ani a fost descoperit în sudul Mexicului şi ar putea aduce noi indicii privind cauzele declinului civilizaţiei Maya, a anunţat arheologul-şef al echipei care a făcut descoperirea.
Urmărește
188 afișări
Mexic: Un sarcofag vechi de 1.000 de ani ar putea explica declinul civilizaţiei Maya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mormântul a fost localizat în noiembrie, de specialiştii Institutului naţional de antropologie şi istorie (INAI) din oraşul maya Tonina, în statul Chiapas, la frontiera cu Guatemala.
Acest tip de sarcofag este "unic în Mexicul antic", potrivit INAI.
Sarcofagul şi piatra sa de mormânt datează din anii 840 - 900 era noastră, a precizat arheologul Juan Yadeum.
Osemintele ar putea aparţine unei femei sau unui adolescent de rang înalt, potrivit arheologului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Descoperirea va aduce noi informaţii despre "responsabilii declinului" civilizaţiei Maya, pentru că mormântul a fost deschis între anii 1490 şi 1495, a explicat acesta.
Acest lucru ar putea indica dacă aceşti "responsabili" erau localnici influenţaţi de un grup din câmpia înaltă andină sau dacă veneau din America Centrală sau din regiunile limitrofe Mexicului actual, potrivit arheologului.
Civilizaţia Maya, care a apărut în jurul anului 2000 înaintea erei noastre şi a dispărut în jurul anului 1546, la jumătate de secol după sosirea conchistadorilor spanioli, s-a dezvoltat într-o mare organizaţie politică.
Numeroasele teorii asupra cauzelor declinului acestei civilizaţii implică luptele interne sau războaiele, revoltele populaţiei supuse sau abuzul de resurse naturale care a alterat ecosistemul, provocând secetă şi dispariţia recoltelor.
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe