- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- OCOSINGO, (29.01.2010, 12:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mexic: Un sarcofag vechi de 1.000 de ani ar putea explica declinul civilizaţiei Maya
Un sarcofag din piatră vechi de peste 1.000 de ani a fost descoperit în sudul Mexicului şi ar putea aduce noi indicii privind cauzele declinului civilizaţiei Maya, a anunţat arheologul-şef al echipei care a făcut descoperirea.
Urmărește
188 afișări
Mexic: Un sarcofag vechi de 1.000 de ani ar putea explica declinul civilizaţiei Maya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mormântul a fost localizat în noiembrie, de specialiştii Institutului naţional de antropologie şi istorie (INAI) din oraşul maya Tonina, în statul Chiapas, la frontiera cu Guatemala.
Acest tip de sarcofag este "unic în Mexicul antic", potrivit INAI.
Sarcofagul şi piatra sa de mormânt datează din anii 840 - 900 era noastră, a precizat arheologul Juan Yadeum.
Osemintele ar putea aparţine unei femei sau unui adolescent de rang înalt, potrivit arheologului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Descoperirea va aduce noi informaţii despre "responsabilii declinului" civilizaţiei Maya, pentru că mormântul a fost deschis între anii 1490 şi 1495, a explicat acesta.
Acest lucru ar putea indica dacă aceşti "responsabili" erau localnici influenţaţi de un grup din câmpia înaltă andină sau dacă veneau din America Centrală sau din regiunile limitrofe Mexicului actual, potrivit arheologului.
Civilizaţia Maya, care a apărut în jurul anului 2000 înaintea erei noastre şi a dispărut în jurul anului 1546, la jumătate de secol după sosirea conchistadorilor spanioli, s-a dezvoltat într-o mare organizaţie politică.
Numeroasele teorii asupra cauzelor declinului acestei civilizaţii implică luptele interne sau războaiele, revoltele populaţiei supuse sau abuzul de resurse naturale care a alterat ecosistemul, provocând secetă şi dispariţia recoltelor.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe