- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.01.2022, 14:33)
- Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miezul stelelor reprodus într-un reactor. Ce este fuziunea nucleară şi cum ar putea să devină o posibilă sursă de energie mai curată şi sigură pentru umanitate
- China a stabilit un nou record într-un reactor de fuziune nucleară denumit „sor artificial”.
- Potrivit specialiştilor, fuziunea nucleară reprezintă o sursă de energie mai sigură, mai curată şi aproape nelimitată.
- Utilizarea fuziunii nucleare la scară mai largă s-ar putea realiza din a doua jumătate a sec. XXI, însă apariţia unor jucători privaţi ar putea accelera considerabil întregul proces.
Urmărește
3088 afișări
Şaptezeci de milioane de grade timp de 17 minute şi 36 de secunde. Pe 30 decembrie, China a stabilit un nou record într-unul dintre cele trei reactoare de fuziune nucleară denumite „sori artificiali”. Obiectivul este acela de a reproduce, strict experimental pentru moment, condiţiile de temperatură şi presiune observate în miezul stelelor. Materia formează apoi o plasmă, o stare care nu este nici solidă, nici lichidă, nici gazoasă şi în care atomii de hidrogen se contopesc, eliberând astfel energie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Spre deosebire de reactoarele nucleare actuale, care se bazează pe principiul fisiunii (un nucleu de uraniu se împarte în doi atomi mai uşori), fuziunea oferă, potrivit specialiştilor, o sursă de energie mai sigură, mai curată şi aproape nelimitată. Deşeurile produse nu rămân radioactive mai mult de o sută de ani, iar energia de fuziune conţinută în atomii de hidrogen ai unui litru de apă echivalează cu 250 litri de petrol sau 300 de kilograme de cărbuni.
O nouă frontieră energetică, aşadar, un fel de Graal după care oamenii de ştiinţă „tânjesc” de aproape şaptezeci de ani căci recrearea condiţiilor care fac stelele să strălucească nu este uşoară.
Până în prezent, există două metode principale de abordare pentru a îngrădi materia şi a o face să atingă aceste temperaturi şi presiuni extreme: fie în camere uriaşe de vid – tokamak - supuse unor câmpuri magnetice extrem de puternice (fuziunea prin închidere magnetică), fie într-o capsulă mică de 2 milimetri în diametru, comprimată şi încălzită de fascicule laser (fuziunea inerţială).
Înregistrări record
În august anul trecut, cele 192 de lasere de la National Ignition Facility (NIF) din California au produs 1,9 megajouli, dintre care cercetătorii americani au reuşit să recupereze 1,3 megajouli sub formă de energie termonucleară. Cu alte cuvinte, ne-am apropiat de pragul de aprindere, moment în care am reuşit să recuperăm atâta energie termonucleară cât ne-a furnizat energia laserului, corespunzător pragului de aprindere al unei reacţii de fuziune autosusţinută.
În septembrie, start-up-ul american Commonwealth Fusion Systems (CFS) de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, a reuşit să creeze un câmp magnetic de 20 tesla, de 400.000 de ori mai mare decât cel al Pământului, folosind un tip nou de magnet supraconductor.
„Încercăm să construim piramida lui Keops. Fiecare etaj contează. Şi până acum, toate pietrele se potrivesc bine", rezumă André Grosman, director adjunct al Institutului de Cercetare a Fuziunii prin Limitare Magnetică (IRFM) la Comisia pentru Energie Atomică (CEA), citat de Le Journal du Dimanche.
Bani... (de dorit) din finanţare privată
În ciuda urgenţei climatice şi a progreselor recente, momentul producerii de energie prin fuziune este încă teoretic şi îndepărtat. Cercetătorii vorbesc, cu o certitudine ştiinţifică tot mai mare, abia despre a doua jumătate a secolului XXI. Cu toate acestea, apariţia unor jucători privaţi ar putea accelera considerabil această căutare a energiei curate.
Odată cu intrarea în joc a start-up-urilor finanţate de investitori precum Bill Gates sau Jeff Bezos, strângerea de fonduri este mult mai rapidă decât finanţarea publică, promovând astfel pariurile tehnologice şi marile inovaţii. Mai mult, noul record stabilit de China demonstrează investiţia sa în domeniul energiei, care ar putea oferi idei partenerilor/concurenţilor ştiinţifici de pe scena internaţională.
Sursă: Le Journal du Dimanche
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele