Milioane de oameni se confruntă cu ameninţarea inundaţiilor provocate de lacurile glaciare

Până la 15 milioane de oameni se confruntă cu riscul de inundaţii catastrofale din cauza lacurilor glaciare. Apa le-ar putea sparge barajele naturale în orice moment, arată un nou studiu.

Urmărește
829 afișări
Imaginea articolului Milioane de oameni se confruntă cu ameninţarea inundaţiilor provocate de  lacurile glaciare

FloodList, Facebook

Studiul condus de Universitatea Newcastle este prima încercare globală de a cartografia potenţialele puncte fierbinţi pentru astfel de inundaţii.

Pe măsură ce clima se încălzeşte, gheţarii se topesc şi apa rezultată formează lacuri.

Impactul încălzirii globale asupra inundaţiilor lacurilor glaciare nu a fost încă definit, dar a crescut atât volumul, cât şi numărul lacurilor glaciare din întreaga lume .

Studiul publicat în revista Nature Communications a evaluat condiţiile lacurilor şi numărul de oameni care trăiesc în aval de ele, care a crescut, de asemenea, semnificativ.

„Există un număr mare de oameni la nivel global expuşi la impactul acestor inundaţii”, a spus Rachel Carr, glaciolog la Universitatea Newcastle şi autor al lucrării.

Se poate întâmpla în orice moment – ​​asta îi face deosebit de periculoşi, pentru că este greu de prezis exact când se vor întâmpla.

Autorii spun că cei care se confruntă cu cea mai mare ameninţare trăiesc în ţări muntoase din Asia şi America de Sud.

Oamenii care trăiesc în India, Pakistan, Peru şi China reprezintă peste jumătate dintre cei expuşi riscului. În Asia, aproximativ un milion de oameni trăiesc la doar 10 km de un lac glaciar, raportează BBC

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici