Copiii în vârstă de 7-8 ani care dorm în mod constant mai puţin de opt ore pe noapte se confruntă cu un risc crescut de apariţie a sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie – ADHD.
"Am putut să demonstrăm că somnul de scurtă durată şi dificultatea de a adormi sunt asociate cu simptomele comportamentale ale ADHD. Am demonstrat, de asemenea, că somnul de scurtă durată în sine agravează aceste simptome comportamentale, independent de dificultatea de a adormi", a explicat Juulia Paavonen, de la Universitatea din Helsinki, coordonatoarea acestui studiu.
La studiu au participat 280 de copii, care au fost monitorizaţi în timpul nopţii. Rezultatele monitorizării au fost comparate cu cele ale unor teste efectuate pentru diagnosticarea ADHD.
Astfel, copiii care au dormeau, în medie, mai puţin de 7,7 ore pe noapte au obţinut scoruri mai mari la testele de diagnosticare a ADHD (comportament marcat de hiperactivitate, impulsivitate), comparativ cu copiii care dormeau mai mult. Niciunul dintre copiii testaţi nu suferea de tulburări de somn.
"Acest studiu sugerează faptul că menţinerea unui program adecvat de somn în cazul copiilor reprezintă un element important în prevenirea simptomelor comportamentale", a adăugat Juulia Paavonen. Ea a indicat, totodată, că este necesar să se efectueze şi alte studii care să determine natura acestei legături.
În 2008, cercetătorii britanici au indicat că, potrivit unor studii, părinţii se bazează prea mult pe medicamente precum Ritalin pentru a trata simptomele ADHD, precizând că acestea trebuie prescrise doar în cele mai severe cazuri.
Anul trecut, în Marea Britanie au fost prescrise circa 700.000 de reţete pentru Ritalin şi medicamente similare, ceea ce reprezintă o creştere de 7% a consumului în ultimul deceniu.
În Marea Britanie, aproximativ 3% dintre copiii cu vârstă şcolară suferă de ADHD, o maladie despre care se spune că afectează şi 2% din populaţia adultă.