- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (28.10.2015, 13:34)
- Alina Oprea
Ministrul Agriculturii despre raportul OMS privind efectele consumului de carne: Nu este un motiv de îngrijorare
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit căruia preparatele din carne procesată ar fi cancerigene, iar carnea roşie "probabil" cancerigenă nu trebuie să sperie sau să îngrijoreze, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care aşteaptă opinia specialiştilor pe această temă.
Urmărește
393 afișări
Ministrul Agriculturii despre raportul OMS privind efectele consumului de carne: Nu este un motiv de îngrijorare (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
"Vor analiza specialiştii cu atenţie şi după aceea sunt convins că vor ieşi cu o analiză foarte clară a ceea ce s-a prezentat acolo. Am văzut reacţii şi într-un sens şi-n celălalt. Eu cred că e datoria celor trei instituţii din ţara noastră care se ocupă de sănătatea umană, până la urmă, să analizeze foarte clar ce se spune acolo. Nu cred că este un moment în care trebuie să ne speriem. Avem Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pe de o parte, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor şi Ministerul Sănătăţii. Ele sunt cele trei entităţi legale care trebuie să se pronunţe. Nu aş face alte comentarii decât după ce specialiştii se pronunţă. Dar nu cred că este un motiv de îngrijorare", a afirmat Constantin, la târgul Indagra 2015.
OMS a publicat, marţi, un comunicat potrivit căruia carnea roşie şi carnea procesată au potenţialul de a cauza cancer în organismul uman. Raportul a fost întâmpinat cu nemulţumire de reprezentanţii industriei cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este "inadecvat".
Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) şi publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată - precum salam şi şuncă - în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer şi include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun şi gazele de eşapament, informează publicaţia The Wall Street Journal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopții. Ce înseamnă cele 89 de secunde rămase
-
Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia
-
Bolojan despre interimatul prezidenţial: Există o realitate constituţională ce trebuie respectată
-
George Simion acuză „lovitura de stat” din România şi lansează atacuri la adresa UE
Carnea roşie din fripturi şi frigărui este considerată "probabil cauzatoare de cancer" - o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat).
IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roşie şi declanşarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.
Raportul face din seria studiilor "aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică", susţine Asociaţia Română a Cărnii (ARC).
"Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali", a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş, într-un comunicat.
ARC este de acord că este nociv pentru sănătate consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu.
Citește pe alephnews.ro: Danemarca cere unitate europeană în fața presiunilor lui Trump asupra Groenlandei
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Un ministru australian contestă raportul OMS privind carnea procesată şi riscul cancerului: Dacă am ţine cont, nu ne-ar rămâne multe lucruri în viaţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
De ce s-au despărțit Vlad Huidu și Giulia Anghelescu. Ce s-a întâmplat la filmările Power Couple de la Antena 1
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe