- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (03.08.2022, 11:51)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MIRA, un robot miniaturizat pentru intervenţii chirurgicale la distanţă. Acesta va fi testat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
- Un robot miniatural conceput pentru a ajuta la efectuarea de intervenţii chirurgicale la distanţă ar putea fi testat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale înainte de sfârşitul anului 2024.
- În cele din urmă, robotul chirurgical ar putea fi folosit pentru a repara "apendicita a unui astronaut într-o misiune pe Marte", spun cercetătorii din spatele acestuia.
Urmărește
393 afișări
Sursa foto: Twitter
NASA a acordat Universităţii din Nebraska-Lincoln 100.000 de dolari pentru a pregăti robotul pentru misiunea sa de testare, cu toate acestea, planul pentru prima sa călătorie în spaţiu nu implică operarea unui om.
În schimb, robotul, cunoscut sub numele de MIRA, prescurtare de la "miniaturized in vivo robotic assistant", va fi testat exhaustiv în timp ce se află în interiorul unui dulap de experimente de pe staţia spaţială, potrivit SkyNews.
Dulapul de experimente are aproximativ dimensiunea unui cuptor cu microunde, iar în interiorul acestuia MIRA va funcţiona în mod autonom, fără ca un medic sau un astronaut să îl ghideze.
MIRA va trebui să taie uşor în benzile de cauciuc întinse şi, de asemenea, să împingă inele metalice de-a lungul unui fir, imitând gesturi care sunt folosite în chirurgie.
Testul va fi cea mai autonomă operaţiune pe care robotul a realizat-o până acum.
Inventatorii "anticipează că MIRA va funcţiona de unul singur peste 50 până la 100 de ani, obiectivul acestei misiuni nu este autonomia, ci punerea la punct a funcţionării robotului în condiţii de gravitaţie zero", a precizat universitatea.
Prin programarea MIRA pentru a funcţiona în mod autonom, acesta va economisi lăţimea de bandă a staţiei spaţiale şi va reduce la minimum timpul pe care astronauţii trebuie să îl petreacă cu experimentul.
„Astronautul apasă pe un comutator, procesul începe, iar robotul îşi face singur treaba. Două ore mai târziu, astronautul îl opreşte şi a terminat", a declarat inventatorul Shane Farritor, profesor de inginerie la Universitatea din Nebraska.
Robotul miniaturizat este dezvoltat de compania profesorului Farritor, Virtual Incision.
Profesorul Farritor şi studenta absolventă Rachel Wagner vor configura MIRA astfel încât acesta să încapă în interiorul dulapului de pe ISS.
Wagner a preluat un post la Virtual Incision după ce şi-a terminat licenţa în inginerie mecanică în 2018.
Cei doi urmează să îşi petreacă anul viitor scriind software şi testând MIRA pentru a se asigura că va supravieţui lansării în spaţiu atunci când îi va veni în sfârşit rândul să călătorească.
MIRA are două avantaje cheie, potrivit Universităţii din Nebraska-Lincoln. „În primul rând, poate fi introdus printr-o mică incizie, permiţând medicilor să efectueze intervenţii chirurgicale abdominale într-o manieră minim invazivă. În testele anterioare, chirurgii au folosit cu succes dispozitivul pentru a efectua rezecţii de colon. În al doilea rând, tehnologia ar putea permite chirurgilor să lucreze de la distanţă. În cadrul unui experiment anterior, astronautul NASA pensionat Clayton Anderson a preluat comenzile robotului în timp ce se afla la Centrul Spaţial Johnson din Houston”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36