Mirosul din spaţiu, un amestec de "transpiraţie şi benzină", recreat de un cercetător britanic

Un cercetător britanic a reuşit să reproducă mirosul de la bordul staţiei spaţiale Mir, un amestec de "transpiraţie şi benzină", iar specialiştii de la NASA sunt foarte interesaţi de lucrările acestuia, cu ajutorul cărora viitorii astronauţi ar putea fi pregătiţi olfactiv pentru misiunile spaţiale.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Mirosul din spaţiu, un amestec de "transpiraţie şi benzină", recreat de un cercetător britanic

Mirosul din spaţiu, un amestec de "transpiraţie şi benzină", recreat de un cercetător britanic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu un miros de o mie de ori mai dezvoltat decât al omului, căţeaua Laika, prima fiinţă care a ajuns pe orbită, în 1957, a trăit un moment "penibil", scrie Le Figaro. Pentru că o călătorie în spaţiu este o probă şi pentru simţul olfactiv, este de părere cercetătorul britanic Steve Pearce, care a recreat mirosul de la bordul staţiei spaţiale Mir (1986 - 2001), în timpul unei expoziţii dedicate acestui domeniu.

Într-un interviu pentru Discovery Space, cercetătorul a descris acest miros drept un amestec între "cel al picioarelor transpirate, un corp care degajă o mireasmă râncedă, solvent pentru vopsea şi benzină".

NASA, care a aflat despre acest experiment, i-a cerut cercetătorului să reproducă "aroma" pentru a o utiliza în timpul antrenamentelor pentru viitorii astronauţi.

Astronauţii nu pot face duş, iar aerul circulă într-un spaţiu închis, astfel încât staţiile şi navetele spaţiale sunt locuri ideale pentru dezvoltarea mirosurilor dezagreabile.

"Nu ne dăm seama că miroase urât la bord", a spus astronautul Jean-François Clervoy, care a participat la trei misiuni în spaţiu. "Însă, la întoarcerea pe Terra, când echipa de la sol intră în capsulă, are adesea o tendinţa de face un pas înapoi", a mai spus acesta, care a adăugat că mirosul este similar celui dintr-un vestiar de fotbalişti.

Pentru a limita sursele de potenţiale mirosuri urâte, astronauţii evită anumite mâncăruri la bord, de exemplu bananele, care putrezesc repede, şi salata de ton.

Dacă mirosul de la bordul navelor spaţiale este un lucru care se poate afla, cel al spaţiului rămâne un mister. Astronauţii respiră cu ajutorul oxigenului adus de pe Terra.

"Cel care călătoreşte cu avionul, nu cunoaşte mirosul cerului", explică Bernardo Patti, responsabil cu programul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) la Agenţia spaţială europeană (ESA). Pentru că spaţiul este format din vid, praf şi resturi de obiecte cosmice. Iar cercetătorii nu ştiu încă dacă vidul are miros.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici