- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (30.07.2012, 18:47)
- Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mirosul din spaţiu, un amestec de "transpiraţie şi benzină", recreat de un cercetător britanic
Un cercetător britanic a reuşit să reproducă mirosul de la bordul staţiei spaţiale Mir, un amestec de "transpiraţie şi benzină", iar specialiştii de la NASA sunt foarte interesaţi de lucrările acestuia, cu ajutorul cărora viitorii astronauţi ar putea fi pregătiţi olfactiv pentru misiunile spaţiale.
Urmărește
579 afișări
Mirosul din spaţiu, un amestec de "transpiraţie şi benzină", recreat de un cercetător britanic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu un miros de o mie de ori mai dezvoltat decât al omului, căţeaua Laika, prima fiinţă care a ajuns pe orbită, în 1957, a trăit un moment "penibil", scrie Le Figaro. Pentru că o călătorie în spaţiu este o probă şi pentru simţul olfactiv, este de părere cercetătorul britanic Steve Pearce, care a recreat mirosul de la bordul staţiei spaţiale Mir (1986 - 2001), în timpul unei expoziţii dedicate acestui domeniu.
Într-un interviu pentru Discovery Space, cercetătorul a descris acest miros drept un amestec între "cel al picioarelor transpirate, un corp care degajă o mireasmă râncedă, solvent pentru vopsea şi benzină".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
NASA, care a aflat despre acest experiment, i-a cerut cercetătorului să reproducă "aroma" pentru a o utiliza în timpul antrenamentelor pentru viitorii astronauţi.
Astronauţii nu pot face duş, iar aerul circulă într-un spaţiu închis, astfel încât staţiile şi navetele spaţiale sunt locuri ideale pentru dezvoltarea mirosurilor dezagreabile.
"Nu ne dăm seama că miroase urât la bord", a spus astronautul Jean-François Clervoy, care a participat la trei misiuni în spaţiu. "Însă, la întoarcerea pe Terra, când echipa de la sol intră în capsulă, are adesea o tendinţa de face un pas înapoi", a mai spus acesta, care a adăugat că mirosul este similar celui dintr-un vestiar de fotbalişti.
Pentru a limita sursele de potenţiale mirosuri urâte, astronauţii evită anumite mâncăruri la bord, de exemplu bananele, care putrezesc repede, şi salata de ton.
Dacă mirosul de la bordul navelor spaţiale este un lucru care se poate afla, cel al spaţiului rămâne un mister. Astronauţii respiră cu ajutorul oxigenului adus de pe Terra.
"Cel care călătoreşte cu avionul, nu cunoaşte mirosul cerului", explică Bernardo Patti, responsabil cu programul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) la Agenţia spaţială europeană (ESA). Pentru că spaţiul este format din vid, praf şi resturi de obiecte cosmice. Iar cercetătorii nu ştiu încă dacă vidul are miros.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe