- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CHICAGO, (06.11.2009, 18:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute
Mirosurile plăcute, precum cele ale prăjiturilor coapte de bunici în copilărie, rămân adânc gravate în memoria emoţională, însă cele neplăcute, precum cel al peştelui putred, lasă o primă impresie mult mai puternică, spun cercetătorii israelieni.
Urmărește
70 afișări
Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii din Israel spun că mirosurile neplăcute lasă cea mai puternică "primă impresie" - un mecanism de apărare inventat de organism de-a lungul mileniilor de evoluţie -, însă şi aromele plăcute îşi lasă amprenta asupra creierului.
"Am descoperit că primele asocieri dintre un obiect şi o aromă lasă o semnătură distinctă în creier", chiar şi în cazul adulţilor, a explicat Yaara Yeshurun, de la Institutul pentru Ştiinţe Weizmann din Israel, coordonatoarea acestui studiu, publicat în revista Current Biology.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Această amprentă a mirosului iniţial lăsată în creier este unică pentru fiecare tip de aromă în parte, a adăugat cercetătoarea israeliană.
Pentru a testa amintirile asociate cu mirosurile, oamenii de ştiinţă le-au prezentat voluntarilor un set de obiecte, care au fost apoi asociate, fiecare, cu o aromă şi un sunet.
Unele dintre arome şi sunete erau plăcute, precum mirosul de pară şi sunetul de chitară, însă altele erau neplăcute, precum mirosul de peşte mort şi zgomotul făcut de un burghiu.
La o săptămână după experiment, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să îşi amintească obiectele care le-au fost prezentate şi au descoperit cu această ocazie că oamenii tind să îşi amintească cel mai bine mirosurile şi sunetele neplăcute.
Ulterior, oamenii de ştiinţă au efectuat experimente similare în timp ce creierele voluntarilor erau scanate folosind imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).
În urma acestor experimente, cercetătorii au remarcat că unele zone din hipocampus şi amigdală - două regiuni din creier - se activează atunci când mirosurile sunt asociate cu obiecte, nu însă şi atunci când acestea sunt asociate cu sunete.
Deşi consideră că sunt necesare studii suplimentare, oamenii de ştiinţă israelieni sunt de părere că această descoperire ar putea conduce la noi metode de îmbunătăţire a memoriei sau chiar la descoperirea unor tratamente pentru ştergerea amintirilor traumatizante din zonele din creier în care acestea sunt stocate.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota