Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute

Mirosurile plăcute, precum cele ale prăjiturilor coapte de bunici în copilărie, rămân adânc gravate în memoria emoţională, însă cele neplăcute, precum cel al peştelui putred, lasă o primă impresie mult mai puternică, spun cercetătorii israelieni.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute

Mirosurile neplăcute produc amintiri mai puternice decât cele plăcute (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii din Israel spun că mirosurile neplăcute lasă cea mai puternică "primă impresie" - un mecanism de apărare inventat de organism de-a lungul mileniilor de evoluţie -, însă şi aromele plăcute îşi lasă amprenta asupra creierului.

"Am descoperit că primele asocieri dintre un obiect şi o aromă lasă o semnătură distinctă în creier", chiar şi în cazul adulţilor, a explicat Yaara Yeshurun, de la Institutul pentru Ştiinţe Weizmann din Israel, coordonatoarea acestui studiu, publicat în revista Current Biology.

Această amprentă a mirosului iniţial lăsată în creier este unică pentru fiecare tip de aromă în parte, a adăugat cercetătoarea israeliană.

Pentru a testa amintirile asociate cu mirosurile, oamenii de ştiinţă le-au prezentat voluntarilor un set de obiecte, care au fost apoi asociate, fiecare, cu o aromă şi un sunet.

Unele dintre arome şi sunete erau plăcute, precum mirosul de pară şi sunetul de chitară, însă altele erau neplăcute, precum mirosul de peşte mort şi zgomotul făcut de un burghiu.

La o săptămână după experiment, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să îşi amintească obiectele care le-au fost prezentate şi au descoperit cu această ocazie că oamenii tind să îşi amintească cel mai bine mirosurile şi sunetele neplăcute.

Ulterior, oamenii de ştiinţă au efectuat experimente similare în timp ce creierele voluntarilor erau scanate folosind imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI).

În urma acestor experimente, cercetătorii au remarcat că unele zone din hipocampus şi amigdală - două regiuni din creier - se activează atunci când mirosurile sunt asociate cu obiecte, nu însă şi atunci când acestea sunt asociate cu sunete.

Deşi consideră că sunt necesare studii suplimentare, oamenii de ştiinţă israelieni sunt de părere că această descoperire ar putea conduce la noi metode de îmbunătăţire a memoriei sau chiar la descoperirea unor tratamente pentru ştergerea amintirilor traumatizante din zonele din creier în care acestea sunt stocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici