- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (04.05.2010, 15:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misiunea către Marte va dura 520 de zile
Aproape un an şi jumătate închişi într-o capsulă, fără lumină naturală şi având la dispoziţie doar alimente ambalate în vid: şase voluntari se pregătesc pentru startul unei experienţe unice care simulează o călătorie spre Marte, cu scopul de studia impactul fizic şi psihologic asupra astronauţilor.
Urmărește
73 afișări
Navă spaţială, ancorată într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Începând de la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, trei ruşi, doi europeni şi un chinez vor petrece 520 de zile într-un modul cu o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, care imită o navă spaţială, ancorată într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova.
Deşi Marte nu va putea fi "cucerită" înainte de trecerea câtorva decenii, cercetătorii doresc să respecte, prin această simulare, durata unei călătorii reale către planeta roşie - 250 de zile - zborul către Marte, 30 de zile - sejurul pe Marte şi 240 de zile - revenirea pe Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Cel mai mare risc al unei astfel de izolări este de natură psihologică", explică Aleksandr Suvorov, coordonatorul acestui proiect din cadrul Institutului pentru probleme medicale şi biologice (IBMP), alături de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Un prim experiment de acest tip a fost efectuat în 2009, când şase voluntari au trăit timp 105 zile închişi în interiorul unui modul spaţial similar.
"Bineînţeles că relaţiile nu vor fi întotdeauna armonioase, unii se vor înţelege între ei, alţii nu. Însă prioritatea este de a fi capabil să îşi îndeplinească sarcinile trasate, în ciuda acestor neînţelegeri", a explicat Aleksandr Suvorov.
În prezent, voluntarii se antrenează, fac teste, repetă operaţiunile pe care vor trebui să le îndeplinească în timpul "călătoriei". La finalul acestor teste, şase "astronauţi" vor fi aleşi dintre cei 10 candidaţi preselecţionaţi.
După primele 250 de zile, trei dintre ei vor intra într-o altă secţiune a navei, reprezentând modulul detaşabil care ar urma să ajungă pe suprafaţa planetei Marte.
Fiecare zi petrecută la bordul navetei va fi împărţită în opt ore de lucru, opt ore de somn şi alte opt ore pentru activităţi recreative. Cei şase membri ai echipajului vor trebui să treacă de 105 teste psihologice, fizce şi medicale. Pentru activităţile recreative, cei şase membri ai echipajului vor avea dreptul să aducă cu ei fotografii, înregistrări video şi cărţi în format electronic.
O astfel de misiune implică sacrificii, mai ales culinare. Regimul alimentar al voluntarilor va fi asemănător celui de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Voluntarii vor avea de respectat un regulament drastic. Deoarece realimentarea unei nave în drum către Marte este imposibilă, ei vor avea dreptul să facă duş doar o dată la zece zile şi să îşi schimbe lenjeria intimă doar din trei în trei zile.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36