Misofonia: Legătura neaşteptată cu anxietatea şi PTSD, conform unui studiu european

  • Misofonia este asociată cu genele implicate în tulburările psihice, cum ar fi anxietatea şi PTSD.
  • Persoanele cu misofonie pot experimenta reacţii intense de iritare sau furie la sunete specifice.
  • Cercetătorii sugerează că tratamentele pentru PTSD ar putea fi utile şi pentru cei care suferă de misofonie.
Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului  Misofonia: Legătura neaşteptată cu anxietatea şi PTSD, conform unui studiu european
În timp ce unii oameni se simt deranjaţi de zgomote precum unghiile pe tablă, pentru persoanele cu misofonie, sunetele precum sorbitul, sforăitul sau respiraţia pot provoca reacţii intense. Un nou studiu din 2023 sugerează că misofonia ar putea fi mult mai răspândită decât se credea anterior şi are legături genetice cu afecţiuni precum anxietatea, depresia şi PTSD, scrie Science Alert. Cercetările realizate de psihiatrul Dirk Smit şi echipa sa de la Universitatea din Amsterdam au adus dovezi importante în acest sens.
 
Studiul s-a bazat pe analize genetice din baze de date mari, precum Psychiatric Genomics Consortium şi UK Biobank, şi a constatat că persoanele care se identifică cu misofonia au o predispoziţie genetică comună cu tulburările psihiatrice, precum şi cu tinitusul. Acest ţiuit persistent în urechi este asociat adesea cu simptome de anxietate şi depresie. „Există o suprapunere între genele ce predispun la PTSD şi misofonie, ceea ce sugerează un sistem neurobiologic comun”, a declarat Dirk Smit.
 
De asemenea, cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de misofonie tind să aibă trăsături de personalitate precum neuroticism, vinovăţie şi singurătate. Răspunsurile la sunetele deranjante pot varia de la iritare şi furie până la stres semnificativ, care afectează viaţa de zi cu zi. Deşi nu toţi suferinzii de misofonie au aceleaşi reacţii, studiile sugerează că tehnicile de tratament folosite pentru PTSD ar putea fi utile şi în gestionarea acestei afecţiuni.
 
În mod surprinzător, cercetările au arătat că persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta misofonie, ceea ce sugerează că sunt implicaţi alţi factori în dezvoltarea acestei afecţiuni. Deşi studiul s-a concentrat pe date europene, cercetătorii sugerează că rezultatele ar putea fi diferite în alte populaţii şi avertizează că auto-raportarea misofoniei ar putea distorsiona unele concluzii. Cu toate acestea, cercetările viitoare ar putea descoperi mai multe despre mecanismele biologice ce stau la baza acestei afecţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici