- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SYDNEY, (15.12.2009, 11:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul bolii de care suferea Charles Darwin, dezlegat de australieni
Cercetătorii australieni au dezlegat misterul bolii de care suferea autorul "Originii speciilor", Charles Darwin, ei susţinând că este vorba de sindromul vomitatului periodic (Cyclical Vomiting Syndrome - CVS), informează The Guardian.
Urmărește
762 afișări
Misterul bolii de care suferea Charles Darwin, dezlegat de australieni (Imagine:Mediafax Foto/AFP)
"Supravieţuirea celui mai puternic" s-ar putea să fie fraza pe care Charles Darwin a adoptat-o pentru a dramatiza ideea, deşi părintele evoluţionismului nu a fost niciodată un om cu o sănătate bună.
Un doctor australian a diagnosticat stările de rău pe care Charles Darwin le-a avut pe parcursul vieţii. John Hayman, profesor asociat la Monash Univerity din Melbourne, sugerează că autorul "Originii Speciilor" a fost victima unei boli neobişnuite transmisă ereditar, CVS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Natura exactă a bolii lui Darwin, care culmina intermitent cu o serie de simptome fizice, a fost un mister atât istoric, cât şi medical. Stările de ameţeală, voma, durerile de cap şi de stomac şi problemele cu pielea l-au deranjat întreaga viaţă pe Charles Darwin, care, în perioadele în care afecţiunea era activă, se închidea în sine.
Chiar înainte de a pleca în călătoria sa în America de Sud la bordul navei de cercetare HMS Beagle în 1831, el şi-a scris în jurnal temerile şi îngrijorările despre starea sa de sănătate. "Eram … tulburat şi aveam palpitaţii şi dureri de inimă şi, la fel ca un tânăr ignorant, în special unul fără cunoştinţe medicale, eram convins că este vorba de o boală de inimă. Nu am consultat niciun doctor, deoarece mă aşteptam să îmi spună cu nu sunt potrivit pentru călătorie", scria Darwin
În trecut, au existat speculaţii potrivit cărora Darwin ar fi fost ipohondru, ar fi avut atacuri de panică, ar fi fost instabil emoţional ca urmare a "furiei reprimate faţă de tatăl său", nervos în ceea ce priveşte relaţiile cu soţia sau că s-ar fi simţit vinovat de conflictele cu convingerile sale religioase din tinereţe. Posibilele diagnostice fizice au inclus o infecţie a urechii medii, otrăvirea cu arsenic şi infecţii parazitare tropicale, cum ar fi maladia Chagas.
Hayman spune că diagnosticul este CVS, care afectează în special copiii, dar care se poate regăsi şi la adulţi. "Sindromul are legătură cu migrenele, însă are mai mult de a face cu o problemă genetică. Simptomele clasice ale CVS (Cyclical Vomiting Syndrome) includ greţuri severe, dureri de cap, anxietate şi dureri abdominale intense. Numeroşi pacienţi suferă şi de eczeme sau infecţii recurente ale pielii", a spus el.
Mama şi membrii familiei lui Darwin au suferit de mai multe dintre simptomele descrise mai sus, potrivit lui Hayman. De altfel, mama lui Charles Darwin a murit de pe urma durerilor abdominale puternice, când acesta avea numai opt ani.
"Darwin nu ştia de mitocondrie sau de gene şi mutaţii genetice, însă era extrem de conştient de variaţiile întâmplătoare din cadrul speciilor", ceea ce a reprezentat baza teoriei referitoare la "supravieţuirea celui mai puternic", mecanism aflat la baza evoluţiei.
"Variaţiile lui genetice moştenite l-au făcut «mai puţin puternic», însă şansele lui de supravieţuire au crescut simţitor graţie intelectului, colegilor loiali, soţiei devotate, familiei, servitorilor şi bogăţiei personale", a spus medicul.
Hayman a mai observat şi că boala nu i-a afectat fertilitatea lui Darwin, acesta având 10 copii.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Charles Darwin era, în realitate, un om modest
Citește și: Secretele studenţiei lui Darwin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46