Misterul din spatele morţii lui Tutankamon

Pe parcursul anilor diverşi arheologi au dezbătut intens cauza decesului lui Tutankamon, asupra acestui aspect fiind formulate mai multe teorii din partea specialiştilor. Recent, o părere lansată de un medic britanic ar putea răsturna toate ideile lansate până acum.

Urmărește
2418 afișări
Imaginea articolului Misterul din spatele morţii lui Tutankamon

Misterul din spatele morţii lui Tutankamon(Imagine: Diana Bogdan/Mediafax Foto)

Timp de zeci de ani arheologii au dezbătut acest subiect, lansând teorii peste teorii legate de felul în care Tutankamon a murit. O formă rară de epilepsie la lobul temporal ar putea fi cauza morţii faraonului egiptean, susţine Hutan Ashratfian, medic chirurg din Marea Britanie, informează Daily Mail

Ashrafian din cadrul "Imperial College" Londra explică faptul că atât Tutankamon cât şi predecesorii săi imediaţi ar fi murit la vârste foarte fragede, toţi manifestând caracteristici feminine ale corpului.

Smenkhkare, faraon despre care se crede că ar fi fost unchiul sau fratele mai mare al lui Tutankamon este înfăţişat în tablouri sau sculpturi drept un bărbat cu şolduri foarte late şi pieptul destul de mare pentru un bărbat. În aceeaşi situaţie fiziologică se încadrează şi un alt faraon Akhenaten, despre care se crede că ar fi fost fiul lui Tutankamon. 

Hutan Ashratfian explică faptul că fiecare faraon în parte, dintre cei trei enumeraţi, şi-a pierdut viaţa la o vârstă foarte fragedă, medicul arătând că principala cauză ar putea fi epilepsia la lobul temporal.

"Persoanele care suferă de această maladie şi sunt expuse în mod constant la lumina soarelui dezvoltă un fel de zel religios peste măsură. De asemenea, există o influenţă asupra anumitor părţi ale organismului, precum se poate vedea şi la aceşti faraoni:", explică medicul britanic. 

Deşi crede în teoria lui Ashratfian, Howard Markel, medic şi istoric în cadrul Universităţii din Michigan susţine că ipoteza morţii care implică această maladie ar putea fi cauza decesului lui Tutankamon, însă o dovadă concretă nu există. 

Mormântul faraonului Tutankamon a fost descoperit în 1922, de atunci numeroase ipoteze fiind lansate cu privire la cauza morţii sale atât de premature. Diverse teorii ale decesului includ cazul de ucidere a faraonului, otrăvire, moartea prin muşcătură de şarpe, lepră, tuberculoză şi chiar un accident cu trăsura.   

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici