Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Mit sau adevăr. Te poate îngraşă stresul?

Mit sau adevăr. Te poate îngraşă stresul?

Atunci când eşti stresat, corpul eliberează cortizol, un hormon care te face să te simţi neliniştit.
Mit sau adevăr. Te poate îngraşă stresul?

Stresul nu provoacă direct creşterea în greutate, dar poate duce la mâncat excesiv. Cortizolul poate induce dorinşa de a consuma alimente bogate în zahăr şi grăsimi.

În aceste momente, ai putea fi tentat să cauţi refugiu în mâncare, în special în alimente bogate în zahăr şi grăsimi. Deşi aceste alegeri calmează temporar, este important să apelezi la metode alternative.

Ce strategii recomandaţi pentru a ajuta pacienţii să facă faţă stresului fără a recurge la mâncatul emoţional?

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: „În primul rând, avem nevoie de mic dejun. Atât timp cât mâncăm bine dimineaţa, cu siguranţă vom putea gestiona mai bine stresul în timpul zilei. Mic dejun înseamnă mâncare de confort, adică să avem cel puţin 60-70 grame de pâine de bună calitate, pâine integrală.

Dacă ştim că avem o zi grea înainte şi este frig afară, 10 grame de unt de asemenea inhibă centrul foamei şi indiferent cât de stresaţi suntem ne simţim sătui. Şi alimente de bună calitate, adică foarte puţin procesate, cât mai naturale. Asta înseamnă o brânză de bună calitate sau proteine vegetale în sensul de humus sau avocado. 

Ne referim deci la alimente care conţin totuşi grăsime de bună calitate care ajută la menţinerea echilibrului emoţional. Mesele trebuie să fie la distanţă de 3, maxim 4 ore, să avem fructe care s-aducă un pic de zahăr.

Asta înseamnă mâncatul ordonat, orele de masă corecte, carbohidraţi în cantitate limitată, e adăvărat, dar carbohidraţi integrali, toate acestea sunt metode prin care putem controla stresul. Trebuie să controlăm nivelul glicemiei, căci până la urmă scăderea de glicemie este consecinţa unui cortizol crescut şi atunci apare pofta de a mânca imperios dulce sau cantităţi mari de alimente.”