Mituri false despre fermitatea sânilor

Pielea şi sânii se lasă datorită gravitaţiei, dar sub influenţa altor factori acest proces poate avea loc mai repede sau mai încet, potrivit chirurgului estetician Călin Doboş.

Urmărește
3183 afișări
Imaginea articolului Mituri false despre fermitatea sânilor

Mituri false despre fermitatea sânilor (Imagine: Shutterstock)

Toate femeile şi-au pus cel puţin o dată întrebările: De ce se lasă sânii? Trebuie sau nu să port sutien? Dacă fac sport am sânii mai fermi? Ce trebuie să fac pentru a preveni lăsarea sânilor?

Calitatea pielii este un factor decisiv în acest proces de lăsare a sânilor, dar şi mărimea sânilor - cu cât sunt mai grei, cu atât mai repede se vor lăsa. De asemenea, sarcina, fluctuaţiile de greutate şi implanturile mamare influenţează fermitatea sânilor.

Unul dintre miturile false despre fermitatea sânilor este acela că aceştia ar fi susţinuţi de ligamente, nu de piele. "Este un mit fals ideea că sânii sunt susţinuţi de ligamente şi că lăsarea lor nu este condiţionată de calitatea pielii. De fapt aceste ligamente sunt mult prea slabe, am putea spune rudimentare - adică nu au valoare de susţinere. Totodată lăsarea pielii nu poate fi influenţată de creme, sport sau tratamente cosmetice", spune chirurgul estetician Călin Doboş, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Un alt mit este cel al purtatului sutienului. "Multe românce nu poartă sutien pentru că există mitul că, dacă porţi sutien, pielea care susţine sânii se slăbeşte. Nimic mai fals decât asta. Sutienul trebuie purtat pentru că susţine sânii", a mai spus medicul.

O altă idee greşită este aceea că implantul cu silicon va ridica sânul lăsat. "Pot spune că acest lucru nu se întâmplă niciodată! Dacă discutăm despre un sân mic sau foarte mic, dar căzut uşor, se schimbă situaţia în felul următor: prin umplerea pielii sânului, acesta capătă un aspect plăcut şi uniform, dar privit cu atenţie se poate observa că şi acesta este uşor lăsat. Odată ruptă fibra de rezistenţă a pielii, aceasta nu se mai reface cu nimic în lume, încă, şi drept urmare necesită o excizie (îndepărtare, n.r.) a excesului de piele care atârnă sub areolă, ceea ce duce la formarea de cicatrice", a explicat chirurgul estetician.

Sportul nu ajută la ridicarea sau "tonifirea" sânului, mai spune medicul. Este falsă concepţia cum că sânul este legat de muşchi, de fapt sânul este o anexă a pielii şi alunecă deasupra muşchiului, iar asta se poate simţi ori de câte ori sânul este palpat. Sportul în schimb creşte tonusul muşchilor, gradul de vascularizare şi oxigenarea organelor, dar nu creşte tonusul pielii. Sportul şi alimentaţia corespunzătoare duc la dispariţia grăsimii subcutanate şi astfel pielea vine în raport direct cu muşchiul, creând senzaţia de piele tare. "Ideea că pielea s-a tonifiat este o iluzie, o găselniţă comercială. Sportul este bun pentru a modela forma trupului şi în primul rând este sănătos", a mai spus Călin Doboş.

Specialistul sfătuieşte femeile să poarte sutien aproape tot timpul şi spune că trebuie evitate sutienele cu sârmă pentru că strivesc sânul. În schimb, sunt recomandate sutienele fără sârmă, iar acestea, atunci când sunt purtate, trebuie să susţină sânii fără a presa tare asupra lor.

O altă modalitate de prevenire a lăsării sânilor este menţinerea unei greutăţi corporale constante de-a lungul vieţii şi luarea în greutate în mod echilibrat în timpul sarcinii, sub îndrumarea medicului.

Evitarea expunerii la soare sau la razele ultraviolete este una dintre cele mai indicate modalităţi de menţinere a tonusului pielii. "Expunerea excesivă la soare sau surse de radiaţii ultraviolete poate genera cancer de piele, mai ales dacă se produc arsuri repetate, ceea ce ridică şi riscul cancerului de sân ca o varietate a cancerului de piele", potrivit medicului. În plus, sânii expuşi la soare în exces "se vor usca". "Cu alte cuvinte se atrofiază, se subţiază şi încep să atârne", avertizează Călin Doboş.

Îmbătrânirea sânilor şi a pielii din cauza soarelui nu este însă progresivă, ci bruscă. "Ani de zile pot arăta bine şi brusc, uneori după sarcină, alteori după slăbire, alteori din senin, sânii (pielea) arată din ce în ce mai rău şi atunci e prea târziu. Foarte multe femei din România merg la solar, de exemplu, şi nu conştientizează faptul că mai târziu acest lucru poate avea repercusiuni grave. Toate aceste lucruri explică faptul de ce suntem pe primul loc în Europa la cancerul de sân", a mai spus Călin Doboş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici