Modul în care prepari cafeaua ţi-ar putea prelungi viaţa. Un studiu amplu de 20 de ani dezvăluie detaliul care face cafeaua sănătoasă

  • Cafeaua este mai mult decât o aromă plăcută amăruie, care ne îmbunătăţeşte stare de spirit.
  • Potrivit mai multor studii, cafeaua este sănătoasă şi ar putea prelungi viaţa, însă doar dacă este preparată într-un anumit fel.
  • Oamenii de ştiinţă au urmărit cum le-a fost influenţată starea de sănătate a jumătate de milion de norvegieni, timp de 20 de ani.
Urmărește
3016 afișări
Imaginea articolului Modul în care prepari cafeaua ţi-ar putea prelungi viaţa. Un studiu amplu de 20 de ani dezvăluie detaliul care face cafeaua sănătoasă

Modul în care prepari cafeaua ţi-ar putea prelungi viaţa. Un studiu amplu de 20 de ani dezvăluie detaliul care face cafeaua sănătoasă

Cafeaua preparată cu filtru este foarte benefică sănătăţii, potrivit unui studiu de lungă durată publicat în European Journal of Preventive Cardiology (Jurnalul european pentru prevenirea bolilor cardiologice n.r.).

„Cafeaua nefiltrată conţine substanţe care măresc colesterolul din sânge. Folosirea unui filtru de cafea îndepărtează aceste substanţe şi scade astfel riscul de infarct şi de moarte prematură”, a declarat Dag Thelle, profesor în sănătatea publică şi medicină comunitară, la Universitatea Gothenburg, Suedia.

„Studiul nostru oferă dovezi puternice şi convingătoare ce leagă modul de preparare a cafelei cu infarctul şi longevitatea”, a adăugat acesta.

Cafeaua la ibric creşte riscul de boli cardiace

Astfel că cei care prepară cafeaua la ibric au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiace.

„Cafeaua nefiltrată, precum cea grecească sau turcă, care este fiartă, ori cafea făcută la presă franceză conţine cantităţi mai mari de cafestol şi kahweol – substanţe ce se găsesc în picăturile de ulei ce plutesc în cafea şi, de asemenea, în sedimentul din cafea”, a declarat Lisa Drayer, jurnalist CNN în domeniul sănătăţii.

„Studiile au arătat că aceste chimicale pot creşte nivelul trigliceridelor şi a colesterolului nociv (LDL) din sânge. Aşa că alegeţi cafeaua preparată la filtru, care poate ajuta la eliminarea acestor sustanţe chimice”, adaugă Drayer.

Jumătate de milion de oameni au participat la studiul de 20 de ani

Studiul a urmărit mai mult de jumătate de milion de norvegieni sănătoşi: bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, pe o perioadă de 20 de ani.

Rezultatele au arătat că cei care care au băut cafea nefiltrată şi-au mărit riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, mai ales în rândul bărbaţilor, cu vârste peste 60 de ani.

Studiul a demonstrat că cei care beau cafea filtrată sunt mai sănătoşi decât cei care nu beau deloc cafea. Cafeaua filtrată ar putea reduce riscul 15% de moarte din orice cauză, cu 12% riscul de moarte din cauza cadiovasculară la bărbaţi şi scade cu 20% riscul de deces din cauza bolilor cardiace în cazul femeilor, în comparaţie cu cei care nu beau deloc cafea.

De fapt, studiul a arătat că cei care beau între una sau patru ceşti de cafea nefiltrată pe zi au cea mai scăzută rată de mortalitate dintre cei partipanţi la studiu.

Cafeaua nu este recomandată oricui

Cu toate astea, cafeaua nu este recomandată oricui, întrucât anumite afecţiuni pot fi agravate de băutura amăruie.

Femeile însărcinate, oamenii care suferă de boala Parkinson sau de hipertensiune arterială trebuie să discute cu medicul despre faptul că vor să consume cafea.

De asemenea, cafeaua nu trebuie consumată seara pentru a nu cauza insomnii.

Medicii recomandă evitarea utilizării zahărului în cafea sau a laptelui gras, pentru ca băutura amăruie să fie cu adevărat sănătoasă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici