Molecule din clasa polioxometalatelor, inhibitorii cei mai puternici ai cancerului

O echipă de cercetători francezi a identificat o nouă clasă de molecule, polioxometalate, compuse în principal din metale şi oxigen, care ar putea aduce pe viitor noi abordări în conceperea medicamentelor pentru cancer.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Molecule din clasa polioxometalatelor, inhibitorii cei mai puternici ai cancerului

Molecule din clasa polioxometalatelor, inhibitorii cei mai puternici ai cancerului (Imagine: Wikipedia)

Cancerul înseamnă multiplicarea anarhică sau proliferarea celulelor anormale din organism. Viaţa şi moartea celulelor este dirijată în permanenţă de o combinaţie de semnale. Printre actorii implicaţi în interpretarea şi transmiterea acestor semnale, proteina CK2 joacă un rol decisiv în controlul proliferării şi supravieţuirii celulare.

Această enzimă este hiperactivă în numeroase tipuri de cancer, de aceea cercetătorii caută să găsească moleculele care inhibă activitatea ei anormală. Cercetătorilor de la Institutul de chimie moleculară şi de la Institutul de cercetare a tehnologiilor şi ştiinţei vieţii au descoperit o nouă clasă de inhibitori ai CK2, adică polioxometalatele.

Compuşi în principal din metale (molibden şi tungsten) şi de oxigen, ei reprezintă inhibitorii ai CK2 cei mai puternici cunoscuţi până în prezent, indică Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică.

Rezultatele, publicate în revista de specialitate Chemistry and Biology, ar putea permite o mai bună înţelegere a funcţionării CK2 şi, pe viitor, noi abordări în fabricarea medicamentelor anticancer.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici