Moment istoric: Energia regenerabilă a depăşit energia electică obţinută prin combustibilii fosili pentru prima dată în Uniunea Europeană

  • Uniunea Europeană a obţinut mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din combustibili fosili pentru prima dată anul trecut, potrivit unui raport anual al Ember şi Agora Energiewende.
  • Raportul, care urmăreşte sectorul energetic al UE din 2015, a constatat că sursele regenerabile de energie au livrat 38% din electricitate anul trecut, comparativ cu 37% furnizate de combustibilii fosili.
Urmărește
1683 afișări
Imaginea articolului Moment istoric: Energia regenerabilă a depăşit energia electică obţinută prin combustibilii fosili pentru prima dată în Uniunea Europeană

Moment istoric: Energia regenerabilă a depăşit energia electică obţinută prin combustibilii fosili pentru prima dată în Uniunea Europeană

Schimbarea are loc pe măsură ce alte surse, cum ar fi energia eoliană şi solară, au crescut în Uniunea Europeană. Ambele resurse s-au dublat aproape din 2015 şi, începând cu anul trecut, au reprezentat o cincime din producţia de energie electrică în ţările UE, se arată în raport. Acesta este şi motivul pentru care energia din cărbune a scăzut cu 20% anul trecut, reprezentând doar 13% din energia electrică generată în Europa.

"Creşterea rapidă a energiei eoliene şi solare a forţat căderea cărbunelui, dar acesta este doar începutul", a declarat Dave Jones, analist senior în domeniul energiei electrice pentru Ember şi autor principal al raportului, într-un comunicat. „Europa se bazează pe energie eoliană şi solară pentru a se asigura că nu numai cărbunele va fi eliminat treptat până în 2030, ci şi pentru a elimina treptat emisiile de gaze, pentru a înlocui centralele nucleare închise şi pentru a satisface creşterea cererii de energie electrică.”

Măsurile de blocare pe fondul pandemiei de Covid-19 de anul trecut au dus la o cerere mai mică de energie electrică pe tot globul. Cererea europeană a scăzut cu 4% în 2020, potrivit raportului, care a spus că pandemia nu a influenţat creşterea surselor de energie regenerabile. Din 2015, emisiile au înregistrat un declin istoric în Europa, care a devenit cu 29% mai curată, se menţionează în raport.

Schimbarea vine după angajamentele luate de liderii UE luna trecută de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici