- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LAHUN, (27.04.2009, 19:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mumii egiptene vechi de 4.000 de ani, descoperite lângă piramida din Lahun
Arheologii au descoperit mai multe mumii ale unor faraoni, depozitate în sarcofage pictate în culori vii, în apropiere de piramida Lahun din Egipt.
Urmărește
5557 afișări
Mumii egiptene vechi de 4.000 de ani, descoperite lângă piramida din Lahun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mumiile au fost descoperite în zona deşertică muntoasă, acoperită cu nisip, din jurul piramidei din Lahun, construită de Sesostris al II-lea, din cea de-a 12-a dinastie de faraoni, care a domnit în urmă cu 4.000 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Primele săpături în jurul acestei piramide au fost efectuate în urmă cu mai bine de un secol.
"Mormintele erau cioplite în piatră şi diferă între ele prin arhitectură", a declarat arheologul Abdul Rahman Al-Ayedi, coordonatorul săpăturilor la situl arheologic.
În acelaşi sit, arheologii au descoperit mai multe cranii aşezate în partea înaltă a mormintelor, iar sarcofagele prezentau imagini ale ocupanţilor lor, din care unele erau pictate în nuanţe vii de verde, roşu şi alb.
Abdul Rahman Al-Ayedi consideră că aceste morminte din apropiere de Fayoum, la 60 de kilometri la sud de Cairo, le oferă specialiştilor o imagine despre dezvoltarea arhitecturii funerare a egiptenilor şi despre tradiţiile lor, din timpul Regatului Mijlociu al Egiptului şi până în perioada romană.
Unele dintre sarcofage erau amplasate în partea superioară a mormintelor şi datează din perioadele timpurii. În această zonă, arheologii au descoperit 30 de mumii foarte bine conservate. Sarcofagele lor erau decorate cu inscripţii ce conţineau rugăciuni în favoarea persoanei decedate.
Arheologii au descoperit intrarea principală în piramidă ascunsă într-unul dintre pereţii unei fântâni adânci de 16 metri. În interiorul mormintelor, ei au găsit vase de ceramică destinate depozitării diverselor obiecte funerare.
Egiptul, a cărui economie se bazează pe turism, a făcut o serie de descoperiri importante în 2009. Printre acestea se numără o mumie rară, descoperită intactă, în luna februarie, într-un sarcofag sigilat, găsit în apropierea celei mai vechi piramide din lume, Saqqara, din apropiere de Cairo.
Arheologii egipteni au anunţat recent că vor începe în curând săpăturile pentru identificarea mormântului reginei egiptene Cleopatra şi al iubitului ei, Marc Antoniu, pe coasta nordică a Egiptului. Mormântul Cleopatrei ar constitui una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din Egipt de la mormântul lui Tutankhamon, care a fost găsit în 1922, de britanicul Howard Carter.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta