- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.06.2009, 17:45)
Muntele Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica
Masivul muntos Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica în urmă cu 14 milioane de ani, rămăşiţele formaţiunii muntoase fiind ascunse în prezent sub un strat de gheaţă cu o grosime de trei kilometri, informează BBC News.
Urmărește
31 afișări
Masivul muntos Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Masivul muntos poartă numele seismologului rus Grigori Gamburtsev. Noile studii au arătat că este vorba despre "nişte munţi foarte aspri, având parcă forma unor dinţi de crocodili, un peisaj ce îţi taie răsuflarea", a spus coordonatorul echipei care s-a ocupat de cartografierea masivului muntos.
Echipa de cercetători a folosit un radar pentru a scana zona masivului muntos şi a găsi punctul de origine al platformei glaciale.
"Acesta este cel mai mare rezervor de gheaţă de pe Pământ şi totodată cel mai puţin înţeles loc de pe planetă", a spus Fausto Ferraccioli, unul dintre cercetătorii britanici, explicând că locaţia masivului Gamburtsev - în mijlocul platformei de gheaţă - transformă formaţiunea în locul ideal pentru formarea primelor zone de gheaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Analiza radar a arătat că sub platforma de gheaţă din Antarctica exista un peisaj care, în urmă cu 14 milioane de ani, semăna mult Alpilor Europeni.
"Credem că aceşti munţi sunt relicve ale eroziunii glaciale care s-a produs în Antarctica înaintea formării platformei de gheaţă. Dacă aceasta s-ar topi, nivelul apei ar creşte cu 60 de metri", au concluzionat cercetătorii, care au avertizat asupra efectelor schimbărilor climatice.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Anunțul meteorologilor ACCUWEATHER pentru 24 ianuarie 2025. Ce temperaturi vom avea în următoarea minivacanță
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:41
Maia Sandu a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe fondul crizei energetice
-
astăzi, 21:28
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1055. Suedia îşi va spori prezenţa militară în Marea Baltică în urma unui presupus sabotaj de cablu / Militarii nord-coreeni din Ucraina, instruiţi să se autodetoneze înainte de a fi capturaţi / Rusia reduce numărul de atacuri cu drone pentru prima dată în aproape un an