Muntele Gamburtsev a ajutat la formarea platformei de gheaţă din Antarctica
Masivul muntos poartă numele seismologului rus Grigori Gamburtsev. Noile studii au arătat că este vorba despre "nişte munţi foarte aspri, având parcă forma unor dinţi de crocodili, un peisaj ce îţi taie răsuflarea", a spus coordonatorul echipei care s-a ocupat de cartografierea masivului muntos.
Echipa de cercetători a folosit un radar pentru a scana zona masivului muntos şi a găsi punctul de origine al platformei glaciale.
"Acesta este cel mai mare rezervor de gheaţă de pe Pământ şi totodată cel mai puţin înţeles loc de pe planetă", a spus Fausto Ferraccioli, unul dintre cercetătorii britanici, explicând că locaţia masivului Gamburtsev – în mijlocul platformei de gheaţă – transformă formaţiunea în locul ideal pentru formarea primelor zone de gheaţă.
Analiza radar a arătat că sub platforma de gheaţă din Antarctica exista un peisaj care, în urmă cu 14 milioane de ani, semăna mult Alpilor Europeni.
"Credem că aceşti munţi sunt relicve ale eroziunii glaciale care s-a produs în Antarctica înaintea formării platformei de gheaţă. Dacă aceasta s-ar topi, nivelul apei ar creşte cu 60 de metri", au concluzionat cercetătorii, care au avertizat asupra efectelor schimbărilor climatice.