- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BISTRIŢA, (04.05.2011, 13:31)
- Cristiana Sabau , , Cristiana Sabau , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Munţii Rodnei, în atenţia cercetătorilor germani: Vor stabili evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare
O echipă de cercetători germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode ştiinţifice moderne, evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare din Munţii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialiştii urmând să sosească în Bistriţa-Năsăud până la jumătatea lunii mai.
Urmărește
685 afișări
Munţii Rodnei, în atenţia cercetătorilor germani: Vor stabili evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare (Imagine: www.parcrodna.ro)
Preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că o echipă de cercetători din Frankfurt va determina evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor din ultimii 10.000 de ani cu ajutorul polenului.
"Sunt metode ştiinţifice moderne care se folosesc în această perioadă. Din informaţiile care ne-au parvenit, cercetătorii vor sosi la noi până în 15 mai. Sperăm că se va mai topi zăpada din preajma lacurilor glaciare. Acum e strat de doi metri în apropierea lor, iar sus ninge", a spus Iuşan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
El a explicat că şi organizaţia pe care o conduce lucrează la cartarea lacurilor glaciare din Munţii Rodnei.
"Din cele peste 70 de lacuri câte erau în anii '70, în prezent au rămas doar 40. O parte din acele lacuri glaciare au dispărut, s-au transformat în mlaştini. Pe cele care au rămas le studiem cu multă atenţie, fiindcă vrem să avem informaţii despre suprafaţa pe care se întind, adâncimea lor, temperatura apei şi chiar compoziţia ei", a afirmat Iuşan.
Cartarea lacurilor glaciare din Munţii Rodnei se face de către Asociaţia Eco Rodna în colaborare cu elevi de la şcoli care se află pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei.
"Graţie unor proiecte cu finanţări europene, am reuşit să ne procurăm aparatură foarte modernă cu care să facem toate aceste măsurători. Ulterior vom publica un catalog cu toate aceste informaţii despre lacurile glaciare din parc", a adăugat Claudiu Iuşan.
Din întreg lanţul carpatic oriental, Munţii Rodnei păstrează cel mai bine urmele gheţarilor cuaternari şi prezintă numeroase circuri glaciare.
În masivul Rodnei sunt o serie de lacuri glaciare pitoreşti, precum Lala Mare, Lala Mică, Buhăescu, Iezeru Pietrosului sau Bila. Lacurile se alimentează din izvoarele de la baza grohotişurilor şi au apă limpede, bună de băut.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe