- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BISTRIŢA, (04.05.2011, 13:31)
- Cristiana Sabau , , Cristiana Sabau , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Munţii Rodnei, în atenţia cercetătorilor germani: Vor stabili evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare
O echipă de cercetători germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode ştiinţifice moderne, evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare din Munţii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialiştii urmând să sosească în Bistriţa-Năsăud până la jumătatea lunii mai.
Urmărește
685 afișări
Munţii Rodnei, în atenţia cercetătorilor germani: Vor stabili evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor glaciare (Imagine: www.parcrodna.ro)
Preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că o echipă de cercetători din Frankfurt va determina evoluţia vegetaţiei de pe fundul lacurilor din ultimii 10.000 de ani cu ajutorul polenului.
"Sunt metode ştiinţifice moderne care se folosesc în această perioadă. Din informaţiile care ne-au parvenit, cercetătorii vor sosi la noi până în 15 mai. Sperăm că se va mai topi zăpada din preajma lacurilor glaciare. Acum e strat de doi metri în apropierea lor, iar sus ninge", a spus Iuşan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a explicat că şi organizaţia pe care o conduce lucrează la cartarea lacurilor glaciare din Munţii Rodnei.
"Din cele peste 70 de lacuri câte erau în anii '70, în prezent au rămas doar 40. O parte din acele lacuri glaciare au dispărut, s-au transformat în mlaştini. Pe cele care au rămas le studiem cu multă atenţie, fiindcă vrem să avem informaţii despre suprafaţa pe care se întind, adâncimea lor, temperatura apei şi chiar compoziţia ei", a afirmat Iuşan.
Cartarea lacurilor glaciare din Munţii Rodnei se face de către Asociaţia Eco Rodna în colaborare cu elevi de la şcoli care se află pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei.
"Graţie unor proiecte cu finanţări europene, am reuşit să ne procurăm aparatură foarte modernă cu care să facem toate aceste măsurători. Ulterior vom publica un catalog cu toate aceste informaţii despre lacurile glaciare din parc", a adăugat Claudiu Iuşan.
Din întreg lanţul carpatic oriental, Munţii Rodnei păstrează cel mai bine urmele gheţarilor cuaternari şi prezintă numeroase circuri glaciare.
În masivul Rodnei sunt o serie de lacuri glaciare pitoreşti, precum Lala Mare, Lala Mică, Buhăescu, Iezeru Pietrosului sau Bila. Lacurile se alimentează din izvoarele de la baza grohotişurilor şi au apă limpede, bună de băut.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe