- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (07.11.2008, 16:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Musonii, vinovaţi de prăbuşirea unor dinastii chineze
Prăbuşirea unora dintre dinastiile aflate la putere în China a fost provocată şi de schimbările de intensitate a ploilor musonice, potrivit unui studiu al specialiştilor americani şi chinezi, publicat în revista Science, informează bbc.co.uk .
Urmărește
658 afișări
Musonii, vinovaţi de prăbuşirea unor dinastii chineze
Cercetătorii au făcut această descoperire în urma analizei chimice a unei stalagmite vechi de 1.800 de ani, dintr-o peşteră din China, care a păstrat istoricul musonilor până în prezent. Stalagmitele sunt formaţiuni spectaculoase, compuse din carbonat de calciu, care se depune din apa ce se scurge din tavanul unei peşteri.
Perioadele musonice cu ploi puţine, în consecinţă secetoase, au coincis cu prăbuşirea dinastiilor imperiale Tang, Yuan şi Ming.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Analiza chimică a stalagmitei, situată în peştera Wangxiang, din provincia Gansu din nord-vestul Chinei, a relevat ciclurile musonice ploioase sau uscate. Musonii sunt ploile care alimentează cu apă culturile ce hrănesc milioane de oameni în Asia. Aceeaşi analiză a relevat şi faptul că, în ultimii 50 de ani, gazele de seră şi aerosolii s-au impus în faţa variaţilor naturale şi au devenit factorul dominant de influenţare a musonilor.
Micile variaţii în forma şi în compoziţia izotopilor de oxigen ai stalagmitei reflectă variaţiile cantitative ale ploilor căzute de-a lungul a mii de ani în jurul acelei peşteri. Prezenţa elementelor radioactive, precum uraniul şi toriul, în concentraţii mici, în acel depozit le-a permis cercetătorilor să stabilească vârsta stalagmitei cu o precizie de doi ani. Stalagmita în cauză a crescut fără încetare, între anii 190 d.Cr. şi 2003 d.Cr.
Prin compararea înregistrărilor despre nivelul ploilor cu datele din istoria Chinei, echipa condusă de Pingzhong Zhang, de la Universitatea Lanzhou din China, autoarea acestui studiu, a descoperit că trei din cele cinci dinastii multiseculare chineze - Tang, Yuang şi Ming - s-au prăbuşit după câteva decenii în care musonii de vară au adus ploi slabe, iar verile au fost secetoase.
"Musonii de vară se formează în Oceanul Indian şi se îndreaptă spre China", a declarat , coautor al studiului, de la Universitatea din Minnesota, SUA. "Când musonul este puternic, el ajunge până departe, în nord-vestul Chinei", a adăugat Cheng.
Aceste ploi sunt vitale pentru cultura orezului. Dacă musonul este slab, ploile cad doar în sudul şi estul Chinei, privând astfel centrul, nordul şi vestul Chinei de ploile de vară. Acest lucru a condus la recolte slabe de orez şi la înfometarea civililor, potrivit cercetătorilor.
Musonii săraci în ploi au avut legătură nu doar cu decăderea dinastiei Tang, între anii 850 d.Cr. şi 940 d.Cr., ci şi cu dispariţia civilizaţiei maya din America.
Musonii bogaţi în ploi au contribuit la producţii mari de orez, la o creştere dramatică a populaţiei şi la o perioadă de stabilitate la începutul domniei dinastiei Song din nordul Chinei.
Totodată, înregistrările despre musoni captate în stalagmită s-au potrivit perfect cu avansările şi retragerile gheţarilor elveţieni.
Cercetătorii spun că schimbările climatice au avut efecte devastatoare asupra populaţiilor locale. Datele conţinute de stalagmită relevă şi importanţa soarelui în ecosistemul natural mondial, prin influenţa pe care o are asupra temperaturilor din emisfera nordică. Când temperaturile cresc, musonul devine mai puternic, iar când temperaturile scad, musonul devine mai slab şi mai uscat.
În ultimii 50 de ani, această corelaţie a fost inversată. Cercetătorii atribuie această inversare influenţei exercitate de emisia gazelor de seră şi a aerosolilor sulfataţi rezultaţi din activităţile umane.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe