Oamenii de ştiinţă americani au expus aproape 100 de şoareci la acţiunea undelor electromagnetice emise de telefoanele mobile, două ore pe zi, timp de opt luni, pentru a reproduce în condiţii de laborator folosirea uzuală a acestor dispozitive de către oameni, de-a lungul mai multor decenii.
O parte dintre aceşti şoareci au fost modificaţi genetic pentru a dezvolta maladia Alzheimer şi probleme de memorie, pe măsură ce îmbătrâneau, iar ceilalţi erau exemplare obişnuite, care nu prezentau nicio predispoziţie genetică pentru această boală.
„Am fost surprinşi să constatăm că o expunere la undele produse de telefoanele mobile, începând din copilărie şi până la vârsta adultă, protejează memoria şoarecilor care, altfel, ar fi fost dezvoltat simptomele maladiei Alzheimer”, a declarat Gary Arendash, profesor de neurologie la Universitatea Florida din Statele Unite, principalul autor al acestui studiu.
„Lucrul cel mai uimitor a fost faptul că undele magnetice emise de aceste telefoane mobile au restabilit o funcţionare normală a memoriei şoarecilor bătrâni suferind de Alzheimer”, a adăugat autorul studiului.
În opinia cercetătorilor americani, undele electromagnetice generate de telefoanele mobile au contribuit la dizolvarea depozitelor de peptide beta-amiloide din creierul şoarecilor.
Aceste acumulări sunt considerate de cercetători drept principalele vinovate de declanşarea bolilor neurodegenerative, de la demenţă şi până la maladia Alzheimer, deoarece ele împiedică transmiterea normală a fluxurilor nervoase între celulele cerebrale.
Aceste unde nu au provocat niciun tip de cancer în cazul şoarecilor, ci au avut un efect stimulator asupra funcţiilor cerebrale. Cercetătorii au constatat o creştere lejeră a temperaturii la nivelul creierelor exemplarelor participante la experiment. Acest fenomen, care ar explica regresia plăcilor amiloidale, a fost observat doar în cazul şoarecilor suferind de Alzheimer şi doar după mai multe luni de expunere în faţa undelor generate de telefoanele mobile.
Constatând că niciun tratament recent împotriva maladiei Alzheimer nu a fost autorizat de forurile medicale internaţionale, autorii studiului speră ca undele electromagnetice „să merite efortul de a fi studiate şi pe oameni”.
Aproximativ 4,5 milioane de americani suferă de Alzheimer, numărul pacienţilor fiind dublu faţă de anul 1980, potrivit National Institutes of Health (NIH).