Acest medicament, conceput iniţial pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, poate stimula activitatea genelor implicate în procesul de formare a memoriei.
Testele efectuate pe şoareci au demonstrat că acest tratament a contribuit la recuperarea memoriei pe termen lung şi a îmbunătăţit capacitatea animalelor de a învăţa lucruri noi.
Acelaşi tip de medicament – inhibitor HDAC – este folosit, în prezent, în diverse teste prin care se încearcă tratarea maladiei Huntington. Tratamentul poate remodela structura ADN-ului care sprijină şi controlează acţiunea genelor la nivelul creierului.
Gena care provoacă maladia Alzheimer, asupra căreia acţionează aceste medicamente, numită HDAC2, reglează capacitatea creierului de a se modifica în urma unor experienţe şi procesul de formare a memoriei.
Li-Huei Tsai, cercetător la Departamentul pentru Ştiinţe Cerebrale şi Cognitive de la Massachusetts Institute of Technology, a explicat faptul că efectele pozitive ale acestor medicamente constau în creşterea numărului de sinapse şi în refacerea circuitelor neuronale, fenomene care conduc la o evidentă îmbunătăţire a memoriei.
Până în prezent, inhibitorii HDAC nu au mai fost folosiţi în tratamentele împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei. Prin inhibarea genei HDAC2, oamenii de ştiinţă vor putea să îmbunătăţească abilitatea creierului de a se modifica, procesul de formare a sinapselor şi cel de refacere a memoriei şi să obţină un medicament eficient împotriva maladiilor degenerative umane.