Muzica ajută la recuperarea după un atac cerebral

Ascultarea unor secvenţe muzicale liniştitoare poate contribui la îmbunătăţirea vederii afectate a pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale, potrivit unui studiu britanic publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, informează bbc.co.uk.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Muzica ajută la recuperarea după un atac cerebral

Muzica ajută la recuperarea după un atac cerebral (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 60% dintre pacienţii care au suferit accidente cerebrale dezvoltă tulburări de vedere, grupate sub denumirea de "alterare a calităţii vizuale".

Pacienţii îşi pierd capacitatea de mai focaliza obiectele aflate în câmpul lor vizual corespunzător zonei cerebrale opuse celei unde a avut loc atacul cerebral.

Cercetătorii britanici susţin că muzica poate să ajute la ameliorarea vederii, datorită efectelor emoţionale pozitive pe care le are asupra pacienţilor. Efecte similare ar putea fi obţinute prin înveselirea pacienţilor prin oricare alte metode.

Capacitatea de focalizare este afectată de leziunile suferite la nivelul zonelor cerebrale responsabile cu orientarea şi atenţia, nu în regiunile care coordonează văzul.

În cazurile extreme, anumiţi pacienţi care suferă de alterarea severă a calităţii lor vizuale mănâncă doar alimentele din partea dreaptă a farfuriei lor.

Studiul a fost efectuat pe trei pacienţi suferind de această afecţiune, cărora li s-a spus să îndeplinească diverse sarcini în trei circumstanţe diferite: în timp ce ascultau o melodie care le plăcea, în timp ce ascultau o melodie care le displăcea şi în timp ce în camera de studiu era linişte.

În momentul în care au ascultat melodia preferată, toţi pacienţii au putut să identifice formele colorate şi luminile roşii situate în câmpul lor vizual corespunzător zonei cerebrale afectate cu o acurateţe mult mai mare (65%).

Cercetătorii consideră că muzica preferată generează emoţii pozitive, care ajută la producerea unor semnale mai eficiente în creier, mărind astfel capacitatea de procesare a stimulilor.

Numai în Marea Britanie, anual, peste 150.000 de persoane suferă un atac cerebral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici