- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (10.01.2011, 14:30)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzica poate avea aceleaşi efecte ca sexul, banii şi drogurile
Plăcerea intensă resimţită de oameni în timp ce ascultă muzică declanşează la nivelul creierului secreţia de dopamină, un neurotransmiţător implicat în apariţia senzaţiei de plăcere, provocată de preparatele gustoase, actul sexual, bani şi droguri, potrivit unui studiu recent.
Urmărește
237 afișări
Muzica poate avea aceleaşi efecte ca sexul, banii şi drogurile (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)
Dopamina este o moleculă chimică a "sistemului de recompensare" ce serveşte la stimularea anumitor comportamente indispensabile supravieţuirii (alimentaţie) sau care joacă un rol important în procesul de motivare (recompensă secundară prin intermediul banilor).
Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au dorit să afle în ce fel este implicată dopamina în declanşarea unei plăceri abstracte, precum cea apărută în timp ce oamenii ascultă muzică, o senzaţie care nu este indispensabilă pentru supravieţuirea speciei. În acest scop, oamenii de ştiinţă au selecţionat 10 voluntari, cu vârstele cuprinse în intervalul 19-24 ani, dintre cele 217 persoane care au răspuns anunţului postat de universitatea canadiană, ce dorea să găsească acele persoane care au experimentat senzaţia unor "frisoane" - semnal al unei plăceri extreme - în timp ce ascultau muzică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cu ajutorul unor dispozitive de imagistică, savanţii canadieni, coordonaţi de Valorie Salimpoor şi Robert Zatorre, au măsurat secreţia de dopamină şi activitatea cerebrală. În paralel, câţiva senzori transmiteau informaţii utile despre ritmul cardiac şi cel respirator al voluntarilor, temperatura corporală a acestora şi declanşarea frisoanelor de plăcere la nivelul epidermei.
Potrivit rezultatelor acestui studiu, ce a fost publicat în revista Nature Neuroscience, dopamina este secretată atât în perioada de anticipare a plăcerii cauzate de muzica ascultată, cât şi în perioada declanşării "frisonului de plăcere", considerat momentul de vârf din punct de vedere emoţional. Este vorba de două procese fiziologice distincte, ce implică zone diferite din centrul creierului.
În timpul momentului în care s-a înregistrat maximul de plăcere, s-a activat nucleul accumbens, implicat în senzaţia de euforie, cauzată de administrarea unor psihostimulente precum cocaina. Cu puţin timp înainte, în momentul de anticipare, secreţia de dopamină a fost înregistrată într-o altă zonă a creierului - nucleul caudat.
Secreţia de dopamină variază în funcţie de intensitatea emoţiei şi a plăcerii resimţite, în comparaţie cu măsurătorile efectuate de savanţi, în timp ce voluntarii ascultau o "muzică neutră".
"Rezultatele noastre ne ajută să explicăm motivele pentru care muzica are o valoare atât de mare în toate societăţile umane", au declarat cercetătorii. Acest studiu ne ajută să înţelegem mai bine "de ce muzica poate fi utilizată cu mare eficienţă în timpul unor ritualuri, în marketing şi în filme, cu scopul de a induce o stare hedonică", au adăugat autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe