- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (08.05.2009, 17:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzica ritmată combate stresul
Muzica ritmată combate stresul, iar cea veselă binedispune oamenii, făcându-i pe aceştia să creadă că toţi cei din jurul lor sunt la fel de fericiţi ca şi ei, au descoperit cercetătorii britanici, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
344 afișări
Muzica ritmată combate stresul (Imagine: Mediafax Foto)
Coordonatorul acestui studiu, Joydeep Bhattacharya, a testat efectul produs de 120 de cântece şi sunete asupra stării de dispoziţie a 46 de voluntari. Aceştia au fost rugaţi să asculte calupuri de câte 15 secunde de muzică şi diverse sunete, apoi le-au prezentat o selecţie de figuri ale unor persoane, pe care voluntarii a trebuit să le încadreze în secţiunile "vesel", "trist" şi "neutru".
Cercetătorii britanici au descoperit, astfel, că diversele genuri de muzică ascultate pot schimba radical modul în care oamenii percep persoanele din jurul lor. De exemplu, persoanele care au ascultat piese ale trupei Girls Aloud sau Simfonia a IX-a de Beethoven credeau în acele momente că şi celelalte persoane din jurul lor se aflau într-o dispoziţie bună. În schimb, cei care au ascultat jazz sau piese semnate de artişti precum Morrissey sau Joy Division credeau că toţi ceilalţi sunt trişti şi deprimaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
De asemenea, s-a descoperit că muzica ritmată îi face pe oameni să suporte mai uşor stresul cotidian şi le creează iluzia că sunt înconjuraţi de persoane fericite şi vesele.
Chiar şi un mic calup de doar 15 secunde de muzică este suficient pentru a influenţa percepţia oamenilor asupra celor din jur - de la colegii de la locul de muncă la prietenii apropiaţi -, au explicat cercetătorii de la Universitatea din Londra.
Cercetătorii au remarcat faptul că percepţia oamenilor poate fi influenţată atât de sunetele "vesele", precum valurile mării ajunse la ţărm, lemnele care ard pe foc şi ciripitul păsărelelor, cât şi de sunetele "triste", precum împuşcăturile, rafalele puternice de vânt sau zgmotul utilajelor industriale.
Printre piesele vesele pe care le-au ascultat voluntarii s-au numărat secvenţe din "Take Five" de Dave Brubeck, "Tubular Bells" de Mike Oldfield, "Theme To Local Hero" de Mark Knopfler şi mai multe fragmente din partituri clasice semnate de Bach, Handel şi Beethoven.
Piesele triste au inclus secvenţe de jazz semnate de Charlie Parker, dar şi câteva pasaje din piesele rock ale trupei Deep Purple.
Senzorii electrici, aplicaţi pe fruntea fiecărui voluntar, au relevat faptul că muzica activează zona din partea emisferei cerebrale asociată cu stimulii vizuali.
Experţii britanici sunt de părere că efectele pot fi şi mai pronunţate dacă oamenii aleg să asculte un gen de muzică cunoscut dinainte.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate