Nanoroboţii, folosiţi în terapia împotriva cancerului

Această invenţie, descrisă pe larg într-un articol publicat recent în revista Nature, prezintă primele dovezi de care aveau nevoie oamenii de ştiinţă pentru a demonstra că o nouă terapie, numită "Interferenţa ARN-ului" (RNA interference/ RNAi), ar putea fi eficientă în cazul pacienţilor umani.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Nanoroboţii, folosiţi în terapia împotriva cancerului

Nanoroboţii, folosiţi în terapia împotriva cancerului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ARN-ul - acidul ribonucleic - este un mesager de natură chimică despre care cercetătorii consideră că ar juca un rol cheie în evoluţia acestei maladii.

Numeroase companii farmaceutice sau specializate în biotehnologie, printre care se numără Alnylam, Merck, Pfizer, Novartis şi Roche, caută de mulţi ani soluţii viabile de manipulare a ARN-ului pentru a bloca activitatea genelor responsabile cu sinteza proteinelor implicate în declanşarea cancerului, orbirii şi a maladiei SIDA.

Însă aplicarea tratamentului doar asupra anumitor celule-ţintă din organism (celule canceroase) a reprezentat întotdeauna o adevărată problemă pentru cercetători.

O echipă de cercetători de la California Institute of Technology din Pasadena a folosit nanotehnologia - ştiinţa obiectelor minuscule - pentru a fabrica o serie de mici roboţi polimerici, acoperiţi cu o proteină denumită "transferină", pentru a ajunge la receptorii - porţile moleculare - mai multor tipuri de celule tumorale.

Alte echipe de cercetători au folosit lipide (grăsimi) pentru a transporta diverse medicamente antitumorale prin organism până la celulele canceroase. Compania Pfizer a anunţat, săptămâna trecută, că a semnat un contract cu societatea canadiană Tekmira Pharmaceuticals Corp pentru a fabrica un astfel de "nanovehicul" ce va putea fi utilizat în RNAi, împreună cu trusturile Roche şi Alnylam.

În cadrul metodei abordate de specialiştii americani de la California Institute of Technology din Pasadena, după ce nanoparticulele identifică celulele canceroase, ele pătrund în interiorul acestora şi se dezintegrează, eliberând mici cantităţi de ARN care blochează activitatea genei responsabile cu sinteza proteinei - ribonucleotid reductază - ce are rol în creşterea tumorilor.

În prima fază a unui studiu clinic efectuat pe pacienţi care prezentau diverse tipuri de tumori, medicii americani le-au administrat acestora mici doze de nanoparticule antitumorale, de patru ori pe zi, timp de 21 de zile, pe cale intravenoasă, în cadrul unor şedinţe de câte 30 de minute.

Mostrele tumorale prelevate de la pacienţii suferind de melanom au relevat faptul că nanoparticulele au reuşit să identifice tumorile şi s-au infiltrat în interiorul acestora.

Cercetătorii americani au descoperit totodată că această terapie genică a fost capabilă să blocheze proteina ribonucleotid reductază, demonstrându-şi astfel eficienţa.

Concluziile acestui studiu vor fi prezentate în cadrul conferinţei organizate în luna iunie de American Society of Clinical Oncology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici