- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (04.05.2009, 19:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Narcolepsia este provocată de o eroare a sistemului imunitar
Cercetătorii americani au descoperit dovezile genetice care atestă faptul că narcolepsia, o tulburare gravă de somn, este asociată unei erori a celulelor sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Genetics, informează bbc.co.uk.
Urmărește
120 afișări
Narcolepsia este provocată de o eroare a sistemului imunitar (Imagine: Mediafax Foto)
Acest studiu avansează ideea că celulele T din sistemul imunitar determină declanşarea acestei maladii, deoarece ele atacă celulele din creier care se află în centrii nervoşi asociaţi somnului.
Narcolepsia - boală provocată de tulburări ale sistemului nervos central, caracterizată prin dorinţa irezistibilă de a dormi, dar şi de o slăbiciune bruscă a muşchilor - a mai fost asociată în trecut cu dereglări ale sistemului imunitar, au explicat cercetătorii de la Universitatea Stanford (SUA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Narcolepsia este o maladie care poate fi foarte stresantă pentru persoanele afectate. Ea poate să declanşeze "atacuri de somn" fără niciun avertisment prealabil, iar acestea pot interveni în timpul oricărei activităţi obişnuite.
În plus, anumiţi pacienţi pot să sufere de cataplexie, pierdere instantanee a tonusului muscular, declanşată de emoţii puternice precum furia, surpriza sau râsul puternic. De cele mai multe ori, persoana afectată se poate prăbuşi.
Nu există tratament împotriva narcolepsiei, ci doar câteva metode prin care se încearcă minimalizarea simptomelor, precum şedinţele frecvente şi scurte de somn din timpul zilei.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au realizat o analiză genetică extensivă pentru a identifica zonele specifice din genomul uman care sunt asociate acestei maladii. Ei au descoperit că trei variaţii genetice specifice din cadrul aceleiaşi gene apar la populaţiile cu strămoşi eurasieni şi sunt asociate declanşării narcolepsiei.
Aceste variaţii genetice joacă un rol esenţial în funcţionarea unui receptor important folosit de celulele T pentru a recunoaşte proteinele străine din organism.
Oamenii de ştiinţă consideră că aceste descoperiri oferă posibilitatea dezvoltării unei terapii eficiente împotriva narcolepsiei. Astfel, cercetătorii trebuie să descopere modul în care se poate bloca activitatea acelor receptori T implicaţi în declanşarea afecţiunii. Identificarea acestor variaţii genetice reprezintă, totodată, un instrument concret de diagnosticare a bolii, încă din stadii incipiente.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe