- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAPE CANAVERAL, (13.05.2009, 14:21)
NASA a descoperit fisuri de mici dimensiuni în scutul termic al navetei Atlantis
Naveta americană Atlantis a fost lovită de o bucată de deşeu orbital de mici dimensiuni, în timpul ascensiunii spre telescopul Hubble, provocând câteva crăpături în scutul termic al navetei, însă acestea sunt de mici dimensiuni, potrivit experţilor NASA.
Urmărește
56 afișări
NASA a descoperit fisuri de mici dimensiuni în scutul termic al navetei Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Naveta Atlantis are un echipaj de şapte astronauţi şi a decolat luni, 11 mai, din Florida, într-o misiune destinată reparaţiei finale a telescopului spaţial Hubble.
Va fi ultima ocazie pentru Agenţia spaţială americană de a repara telescopul, care a avut câteva contribuţii majore la dezvoltarea ştiinţei, înainte ca NASA să scoată din serviciu navetele spaţiale, în 2010.
NASA a transmis echipajului de pe Atlantis că va trebui să facă o inspecţie suplimentară a zonei de conectare a aripii drepte cu corpul navetei, locul impactului cu deşeul orbital. Ulterior, responsabilii Agenţiei spaţiale americane au declarat că o altă inspecţie mai detaliată este puţin probabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Precedenta analiză a imaginilor captate de echipaj a relevat o zgârietură cu o lungime de aproximativ 53,34 de centimetri de-a lungul scutului termic.
LeRoy Cain, directorul misiunii, a declarat că o bucată de mici dimensiuni dintr-un deşeu spaţial, rămasă neidentificată, a lovit naveta Atlantis, la 104 secunde de la decolare, dar că acest incident "nu reprezintă un motiv major de îngrijorare".
NASA încearcă în continuare să identifice obiectul care a provocat acea zgârietură, dar aceasta este "destul de superficială" şi nu se află într-o zonă care să pună în pericol naveta în drumul ei de întoarcere pe Pământ, la contactul cu atmosfera terestră, când forţele de frecare generează temperaturi extrem de ridicate.
Decolarea de luni a avariat totodată şi o porţiune de 2,3 metri pătraţi din rampa de lansare a navetei.
În 2003, naveta spaţială Columbia s-a dezintegrat în atmosferă în timp ce revenea pe Pământ, provocând moartea celor şapte astronauţi de la bord. Accidentul a fost provocat de defectarea scutului termic, care fusese perforat de un deşeu provenind dintr-un material izolant, cu 16 zile mai devreme, în timpul decolării.
Tehnicienii americani au încercat să fotografieze naveta din toate unghiurile posibile, folosind o cameră digitală ataşată de un braţ mobil, care a inspectat mai ales zona din apropierea rezervorului de combustibil. Astronauţii de pe Atlantis şi-au petrecut mare parte din ziua de marţi analizând fotografiile de mare rezoluţie efectuate în zona aripilor şi a vârfului navetei. Această operaţiune a devenit una de rutină, după tragedia navetei Columbia.
NASA a alcătuit şi un plan de salvare a astronauţilor la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în cazul în care naveta va fi prea avariată pentru a traversa atmosfera terestră în condiţii de siguranţă, la întoarcerea pe Pământ.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: NASA, pregătită pentru o misiune de recuperare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe