NASA, boicotată de mai mulţi cercetători americani, după ce a refuzat să primească astronomi chinezi

Mai mulţi astrofizicieni americani au decis să boicoteze o importantă conferinţă de astronomie organizată de agenţia spaţială americană (NASA) pentru a protesta astfel faţă de refuzul agenţiei de a primi cercetători chinezi la acest eveniment în numele securităţii naţionale.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului NASA, boicotată de mai mulţi cercetători americani, după ce a refuzat să primească astronomi chinezi

NASA, boicotată de mai mulţi cercetători americani, după ce a refuzat să primească astronomi chinezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie surprinzătoare, anunţată iniţial de publicaţia britanică The Guardian, a fost confirmată marţi pentru AFP de mai multe surse, inclusiv de Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea California din Berkeley, unul dintre iniţiatorii boicotului.

"Nu pot, în cunoştinţă de cauză, să particip la o conferinţă care face o astfel de discriminare", a spus cercetătorul american într-un e-mail expediat pe adresa organizatorului acelui colocviu, consacrat descoperirii de exoplanete cu ajutorul telescopului american Kepler, care s-a desfăşurat în perioada 4-8 octombrie la Centrul de cercetări ştiinţifice Ames pe care NASA îl deţine în localitatea Mountain View din California.

"Această conferinţă vizează planetele care se află la mii de miliarde de kilometri, fără niciun aspect legat de securitatea naţională", a adăugat el.

Centrul Ames al NASA a respins cererile de participare ale cercetătorilor chinezi pe baza unei legi adoptate în martie de Congresul american, care interzice oricărui cetăţean din China să intre într-un imobil al agenţiei spaţiale, potrivit unui e-mail adresat acelor oameni de ştiinţă de agenţia spaţială, preluat în The Guardian.

Reacţionând la acel articol, autorul legii, republicanul Frank Wolf, a explicat marţi, într-o scrisoare deschisă pentru directorul NASA, Charles Bolden, că agenţia spaţială "a interpretat greşit" acel text de lege, care nu impune nicio restricţie la adresa activităţilor cetăţenilor chinezi, cu excepţia cazului în care aceştia sunt reprezentanţi oficiali ai Guvernului.

"E-mailul NASA deformează legea şi este inexact", a adăugat politicianul republican, a cărui lege vizează combaterea spionajului chinez.

El consideră că "directorii NASA trebuie să trimită noi instrucţiuni participanţilor la conferinţă, dar şi presei, pentru a corecta acea idee falsă".

Potrivit lui Frank Wolf, autorul acelui e-mail s-a gândit probabil la restricţiile temporare impuse de agenţia spaţială americană şi care afectează mai multe ţări, inclusiv China, după descoperirea unor "serioase breşe în securitatea" a două centre operate de NASA.

Astfel, acele restricţii, spune politicianul republican, "provin din decizia NASA, nu din legea în cauză". Politicianul credea, totodată, că acele restricţii au fost deja ridicate.

Charles Bolden a declarat, în timpul unei audieri în faţa Congresului, în martie, că agenţia şi-a întărit măsurile de securitate din cauza unei "probleme potenţiale" care a fost provocată de un cetăţean chinez care lucra pentru o companie aflată sub contract cu NASA, într-unul dintre centrele operate de agenţia spaţială americană.

NASA nu a prezentat deocamdată o reacţie oficială, întrucât şi-a suspendat activitatea aproape în totalitate în administraţiile sale centrale, din cauza blocajului bugetar din Congres.

Alan Boss, copreşedinte al conferinţei despre exoplanete, astronom la Carnegie Institution for Science din Washington, a transmis, marţi, participanţilor la conferinţă o scrisoare în care spune că organizatorii au aflat de aceste reguli la sfârşitul lunii septembrie, motiv pentru care a fost nevoit să refuze cererile de acreditare a şase astronomi chinezi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici