NASA caută apă pe Lună

Agenţia spaţială americană a anunţat că va lansa, în luna iunie, o misiune spaţială pe Lună, cu scopul de a descoperi piste de aselenizare şi zone cu apă, care ar putea permite oamenilor să lucreze şi să trăiască pe satelitul natural al Terrei.

Urmărește
336 afișări
Imaginea articolului NASA caută apă pe Lună

NASA caută apă pe Lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

NASA va lansa pe 17 iunie, de la baza spaţială din Cape Canaveral din Florida, o rachetă Atlas V care va avea la bord două module de explorare lunară: unul pentru descoperirea apei, celălalt, pentru identificarea unor eventuale piste pentru aselenizare.

Această misiune vizează "colectarea informaţiilor necesare pentru a putea ajunge în siguranţă pe Lună şi pentru explorarea ei", a explicat Mike Wargo, şeful misiunilor pe Lună din cadrul NASA.

Misiunea se va concentra pe explorarea polilor Lunii, zone neexplorate de oameni până în prezent şi va încerca să confirme/ infirme teoriile care susţin prezenţa hidrogenului şi a gheţurilor în aceste regiuni. Aceste elemente nu au fost detectate în regiunile ecuatoriale, explorate de oameni în secolul al XX-lea.

Craterele din regiunile polare, care nu sunt expuse luminii solare, ar putea să adăpostească rezerve importante de apă îngheţată, la temperaturi mai mici de 200 de grade Celsius.

În opinia lui Dan Andrews, directorul acestui proiect spaţial, existenţa apei în aceste regiuni este crucială pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman. Ea ar permite, totodată, aprovizionarea cu oxigen a astronauţilor şi ar fi utilă vehiculelor spaţiale.

Un prim vehicul, denumit Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), echipat cu instrumente de măsurare a temperaturii, a topografiei, a radioactivităţii şi a concentraţiei de hidrogen, va cerceta regiunile polare, va alcătui diverse hărţi în 3D şi va oferi diverse date despre 100 de locuri ce ar putea fi folosite ulterior pentru aselenizare.

Un alt modul spaţial, denumit Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), a fost programat să se prăbuşească într-un crater lunar. Acest impact, programat pentru luna octombrie, va proiecta în atmosferă bucăţi din solul şi subsolul lunar, până la o altitudine de 9,6 kilometri, permiţându-le oamenilor de ştiinţă să descopere eventualele urme de gheaţă.

Impactul şi proiecţia rocilor lunare în atmosferă vor dura doar câteva minute şi vor putea fi văzute de pe Terra, cu ajutorul unui telescop.

Acest proiect continuă cercetările realizate de sonda Lunar Prospector, care a detectat prezenţa hidrogenului pe Lună, dar care nu a reuşit să găsească urme de apă.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama a anunţat, la începutul lunii mai, decizia de a iniţia o reexaminare, realizată de experţi independenţi, a programului NASA intitulat Constellation, care prevede revenirea americanilor pe Lună şi trimiterea unor misiuni cu echipaj uman către Marte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici