- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAPE CANAVERAL, (17.10.2014, 18:10)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA, dată în judecată pentru atribuirea unor contracte către Boeing şi SpaceX
Compania privată Sierra Nevada Corp. a deschis o acţiune în instanţă pentru a opri NASA să continue dezvoltarea proiectului vehiculelor spaţiale comerciale, contestând licitaţia prin care agenţia spaţială americană a atribuit contractele către Boeing şi SpaceX, transmite Reuters.
Urmărește
129 afișări
NASA, dată în judecată de Sierra Nevada Corp, pentru atribuirea contractelor către Boeing şi SpaceX (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit anunţului făcut joi de vicepreşedintele Sierra Nevada Corp, acţiunea în instanţă este menită să stopeze desfăşurarea contractelor de dezvoltare a aşa-numitelor "taxiuri spaţiale" de către Boeing şi SpaceX, având în vedere că această companie, care a pierdut licitaţia organizată de NASA, a contestat rezultatele concursului de oferte.
Agenţia spaţială americană a ales, luna trecută, companiile Boeing şi Space Exploration Technologies (SpaceX), într-o a patra şi ultimă etapă de finanţare, pentru a dezvolta, testa şi opera vehicule spaţiale comerciale private. NASA doreşte să cumpere apoi, de la aceste companii, servicii de transport pentru astronauţii săi către şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a sparge monopolul Rusiei privind transportul echipajelor pe ISS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
Marine Le Pen prezice alegeri prezidenţiale anticipate şi sfârşitul erei Macron
-
XAI, compania lui Elon Musk, vizează o finanţare suplimentară de miliarde
Contractele acordate Boeing şi SpaceX, care au o valoare combinată de până la 6,8 miliarde de dolari, includ câte şase misiuni operaţionale pentru cele două companii.
Atribuirea contractelor, care a avut loc pe 16 septembrie, a provocat proteste din partea Sierra Nevada Corp, care a cerut autorităţilor federale americane să verifice modalitatea în care NASA a evaluat ofertele şi a decis selectarea propunerii Boeing în valoare de 4,2 miliarde de dolari.
Oferta Sierra Nevada era de 3,3 miliarde de dolari, cu 900 de milioane mai ieftină decât cea a Boeing. SpaceX, o companie privată din California, a avut o ofertă şi mai avantajoasă, de doar 2,6 miliarde de dolari.
Autorităţile americane sunt aşteptate să ia o decizie până pe 5 ianuarie 2015.
NASA a cerut Boeing şi SpaceX să oprească lucrul la cele două proiecte după ce Sierra Nevada a depus o contestaţia, pe 26 septembrie, dar agenţia spaţială a anulat, pe 9 octombrie, cererea către cele două companii câştigătoare, care au reluat derularea contractelor.
"Agenţia consideră că a nu furniza servicii de transport cât de curând posibil ridică riscuri pentru echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale, pune în pericol funcţionarea neîntreruptă a ISS, ar întârzia îndeplinirea cererilor privind numărul critic de membri ai echipajului şi ar putea duce la eşecul Statelor Unite privind responsabilitatea asumată în acordurile internaţionale", potrivit unui anunţ al NASA publicat pe site-ul agenţiei în care îşi argumenta decizia de a relua derularea contractelor.
În procesul deschis miercuri, Sierra Nevada a cerut tribunalului federal din Washington emiterea unui ordin temporar şi o impunere preliminară a unei decizii care să suspende hotărârea NASA de a relua derularea contractelor.
Dacă Sierra Nevada va avea câştig de cauză în contestarea licitaţiei, aceasta ar trebui reluată.
O audiere a companiei privind ordinul judecătoresc de stopare a derulării contractelor dintre NASA şi Boeing şi SpaceX era programată pentru vineri.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe