NASA invită publicul să aleagă cea mai spectaculoasă fotografie cu suprafaţa Lunii

NASA a publicat cinci fotografii cu suprafaţa lunară şi i-a invitat pe internauţi să o aleagă pe cea mai spectaculoasă dintre acestea, care va fi folosită ca fundal pentru pagina de start a unui site ce va fi lansat pentru a marca a cincea aniversare a sondei Lunar Reconnaissance Orbiter.

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului NASA invită publicul să aleagă cea mai spectaculoasă fotografie cu suprafaţa Lunii

NASA invită publicul să aleagă cea mai spectaculoasă fotografie cu suprafaţa Lunii (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În urmă cu cinci ani, NASA a lansat sonda LRO, care s-a plasat cu succes pe orbita Lunii şi a început să trimită pe Terra mii de imagini cu suprafaţa lunară, informează dailymail.co.uk.

Dintre acestea, NASA a selectat cele mai spectaculoase cinci imagini cu suprafaţa satelitului natural al Pământului şi a invitat publicul larg să voteze pentru fotografia favorită. Agenţia spaţială americană intenţionează să lanseze un site special, care se va numi "The Moon as Art" "("Luna ca artă"), iar imaginea câştigătoare va fi fundal pentru pagina de start.

"Colecţia «The Moon as Art» oferă publicului posibilitatea de a vedea Luna aşa cum alţii au văzut-o de secole - ca o muză care ne inspiră -, dar de această dată din perspectiva unui corp pe orbită care are o serie de «ochi» care văd în diverse arii ale spectrului electromagnetic", a declarat Brooke Hsu, expert în ştiinţe educaţionale la Lunar and Planetary Institute din Greenbelt, Maryland.

Sonda LRO a fost lansată din statul american Florida, pe 18 iunie 2009. După o călătorie în spaţiu care a durat patru zile, sonda LRO s-a plasat cu succes pe orbita lunară pe 23 iunie 2009.

Imaginea câştigătoare va fi anunţată pe 18 iunie şi va fi dată publicităţii alături de alte 24 de imagini din colecţia "Moon as Art".

Procedura de votare a început deja şi se va încheia pe 6 iunie.

În cei cinci ani de la lansare, LRO a transmis pe Terra numeroase imagini extraordinare cu suprafaţa lunară şi o cantitate uriaşă de date ştiinţifice. Sonda americană are la bord şapte instrumente ştiinţifice create pentru a alcătui o hartă a satelitului natural al Terrei, pentru a măsura nivelul radiaţiilor, pentru a cerceta resursele de apă şi de minerale şi pentru a strânge indicii geologice despre evoluţia Lunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici