- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (04.03.2011, 15:36)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA: lansare eşuată a satelitului de observare Glory
Satelitul de observare Glory, construit pentru a-i ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine efectele Soarelui şi aerosolilor asupra climei terestre, nu a putut să ajungă pe orbită, vineri, din cauza unei probleme tehnice apărute în momentul separării sale de racheta purtătoare, a anunţat NASA.
Urmărește
65 afișări
NASA: lansare eşuată a satelitului de observare Glory (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Carena nu s-a separat iar vehiculul nu a avut o viteză suficientă pentru a atinge orbita programată", a declarat un responsabil NASA pentru postul de televiziune al agenţiei spaţiale americane.
"Nu dispunem de niciun indiciu care să explice motivul pentru care nu a avut loc această desprindere", a adăugat aceeaşi sursă.
NASA va susţine o conferinţă de presă pe această temă la ora 12.30 GMT.
Satelitul a fost lansat de la baza aeriană Vandenberg din California, la bordul unei rachete purtătoare Taurus-XL, vineri, la ora 10.09 GMT, dar NASA a anunţat foarte repede că racheta şi-a încetinit viteza şi că nu va ajunge pe orbită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Lansarea acestui satelit a fost amânată deja de două ori în ultima lună.
Problemele tehnice care au afectat tabloul de control de la sol al rachetei Taurus-XL, alcătuită din patru corpuri, însărcinată cu transportarea satelitului în spaţiu, au condus la amânarea lansării, programată iniţial pentru 23 februarie.
Satelitul şi racheta Taurus-XL au fost construite de compania Orbital Sciences Corp.
Pe lângă satelitul Glory, racheta Taurus-XL ar fi trebuit să transporte în spaţiu primii nanosateliţi, incluşi într-un program educaţional iniţiat de NASA. Este vorba de trei sateliţi minusculi, denumiţi CubeSats, concepuţi şi construiţi de studenţii de la mai multe universităţi americane.
Satelitul Glory urma să efectueze măsurători ale energiei solare şi ale radiaţiei solare, începute în urmă cu peste 30 de ani.
Aceste măsurători sunt indispensabile pentru oamenii de ştiinţă, interesaţi să descifreze misterul principalelor necunoscute în ceea ce priveşte schimbările de climă.
Satelitul a fost echipat cu două instrumente concepute special pentru analizarea unor elemente complexe din sistemul climatic terestru.
Primul dintre acestea se numeşte "Aerosol Polarimetry Sensor" şi trebuia să studieze aerosolii care pot influenţa clima terestră, prin absorbţia sau reflecţia razelor solare şi prin modificarea norilor şi a volumului de precipitaţii.
Al doilea instrument se numeşte "Irradiance Monitor" şi urma să măsoare energia solară absorbită de Terra.
Glory, care urma să fie plasat pe o orbită joasă (la o altitudine de 704 kilometri), trebuia să se alăture "flotei" de sateliţi de observare a Terrei, numită "Afternoon Constellation" sau "A-train".
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe