- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (05.09.2011, 14:20)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA lansează două sonde pentru a descifra Luna
NASA va lansa, joi, două sonde ce vor alcătui o hartă precisă a structurii interne a Lunii, care îi va ajuta pe specialişti să înţeleagă mai bine atât evoluţia satelitului natural al Pământului, cât şi evoluţia Terrei.
Urmărește
701 afișări
NASA lansează două sonde pentru a descifra Luna (Imagine: NASA)
"GRAIL-Gravity Recovery And Interior Laboratory - va descifra secretele Lunii şi ne va ajuta să înţelegem felul în care au evoluat Terra, singurul ei satelit natural şi celelalte planete", a declarat Maria Zuber de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea ştiinţifică a acestei misiuni.
Cele două sonde GRAIL - A şi B - vor efectua măsurători foarte precise ale forţei gravitaţionale lunare, relevând repartiţia maselor, dar şi a grosimii şi a compoziţiei straturilor interne ale Lunii, mergând până la nucleul acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Sondele vor fi plasate pe aceeaşi orbită - joasă, polară - în jurul Lunii şi vor gravita una în urma celeilalte.
Atunci când vor survola zone cu forţe gravitaţionale diferite, rezultând de exemplu din prezenţa unui munte, a unui crater sau a unui masiv la suprafaţă, cele două sonde se vor apropia sau îndepărta uşor una de cealaltă.
Instrumentele de la bord vor măsura cu mare precizie aceste schimbări în vitezele lor, iar oamenii de ştiinţă vor "traduce" apoi aceste date pentru a stabili o hartă de înaltă definiţie a câmpului gravitaţional al Lunii.
Aceeaşi tehnică, care permite o precizie de doi până la trei microni, este folosită pentru a măsura forţa gravitaţională terestră, începând din 2002, cu ajutorul sondelor GRACE.
Sondele GRAIL vor fi lansate împreună de o rachetă Delta 2 de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida, joi, 8 septembrie.
Fereastra de lansare se va deschide la ora 12.37 GMT şi se va închide la ora 13.16 GMT. Dacă lansarea nu va putea fi efectuată joi, o nouă lansare va fi posibilă până pe 19 octombrie, în caz contrar, după această dată, NASA fiind obligată să aştepte mai multe săptămâni deschiderea unei noi ferestre de lansare.
Sondele GRAIL vor avea nevoie de trei luni şi jumătate pentru a ajunge la destinaţie, urmând să parcurgă 4,2 milioane de kilometri, respectiv 4,3 milioane de kilometri.
Această traiectorie lungă pentru a atinge orbita lunară - distanţa medie directă dintre Terra şi Lună este de 384.403 kilometri - se explică prin numeroasele manevre pe care trebuie să le efectueze cele două sonde GRAIL pentru a se plasa pe orbita lunară corectă.
După ce vor ajunge în apropierea Lunii, cele două sonde vor avea nevoie de alte două luni pentru a-şi ajusta orbitele şi pentru a se regăsi pe aceeaşi traiectorie orbitală lunară.
Misiunea lor de măsurare a forţelor gravitaţionale de pe Lună va dura 82 de zile.
Cântărind aproximativ 200 de kilograme şi având dimensiunea unei maşini de spălat, GRAIL A şi GRAIL B sunt aproape identice. Ele sunt alimentate cu electricitate cu ajutorul a două panouri solare şi unei baterii cu litiu.
Construite de compania Lockheed Martin, ele sunt propulsate de câte un motor cu hidrazină pentru inserţia pe orbita lunară, completate de opt mici propulsoare pentru controlul altitudinii şi efectuarea altor manevre.
De la debutul erei spaţiale în 1957, Luna a făcut obiectul a 109 misiuni spaţiale, dintre care şase au avut echipaj uman la bord - în cadrul programului Apollo conceput de NASA - care a făcut ca 12 oameni să poată să păşească pe suprafaţa Lunii, de unde au adus pe Terra 863 de kilograme de roci şi praf, care sunt analizate şi în zilele noastre.
Un studiu, având la bază câteva dintre aceste analize, publicat în primăvara acestui an în revista americană Science, afirmă că interiorul Lunii ar conţine, respectând proporţiile, la fel de multă apă ca interiorul globului terestru.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe