NASA: Şase voluntari, în condiţii de izolare completă, pentru o simulare a vieţii pe Marte

Şase voluntari vor trăi complet izolaţi timp de un an, în cadrul unui experiment - cel mai îndelungat de acest tip - derulat de NASA în Statele Unite, cu scopul de a furniza oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase ce vor putea fi utilizate de viitorii astronauţi care vor ajunge pe planeta Marte.

Urmărește
3014 afișări
Imaginea articolului NASA: Şase voluntari, în condiţii de izolare completă, pentru o simulare a vieţii pe Marte

NASA: Şase voluntari, în condiţii de izolare completă, pentru o simulare a vieţii pe Marte

Potrivit fr.news.yahoo.com, echipajul de şase voluntari, închişi într-un dom din Hawaii, include un astrobiolog francez, un fizician german şi patru cetăţeni americani - un pilot, un arhitect, un medic-jurnalist şi un cercetător specializat în analiza solurilor.

Spaţiul în care cei şase voluntari vor trăi în următoarele 12 luni, situat în partea nordică a insulei Mauna Loa, este un dom cu diametrul de 11 metri şi înălţimea de şase metri. Uşile domului au fost închise vineri, la ora locală 15.00 (sâmbătă dimineaţă, ora 01.00 GMT).

Cei şase voluntari - trei bărbaţi şi trei femei - care participă la acest experiment vor avea fiecare camera sa, în care se află un pat de campanie şi un mic birou. Pe durata experimentului, ei vor mânca alimente liofilizate şi nu vor părăsi domul decât în costume spaţiale, ca şi cum ar locui cu adevărat pe Marte. Ei vor dispune, de asemenea, de acces limitat la internet.

Sheyna Gifford, participantă la experiment, spune că echipajul este alcătuit din "şase persoane care vor să schimbe lumea". Arhitectul Tristan Bassingthwaighte spune că vrea să amelioreze "capacitatea oamenilor de a trăi în medii extreme de pe Terra şi din alte lumi".

Francezul Cyprien Verseaux, în vârstă de 25 de ani, pregăteşte un doctorat la Universitatea din Roma. Domeniul lui de expertiză îl va ajuta să exploreze modalităţile de a construi un avanpost pe Marte care să fie cât mai puţin dependent de Terra, utilizând organisme vii pentru a transforma materiile prime ce vor fi găsite pe Marte în produse ce pot fi consumate de către oameni.

Astronauţii care vor încerca în viitor să ajungă pe Marte vor trebui să petreacă mult mai mult timp în spaţiu decât cei care participă la obişnuitele misiuni de şase luni de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Tehnologia actuală permite NASA să trimită misiuni robotizate pe Marte care ajung la destinaţie după circa opt luni, însă o misiune cu echipaj uman la bord ar avea o durată totală ce ar putea fi cuprinsă între un an şi trei ani.

Supravieţuirea pentru o perioadă atât de îndelungată într-un spaţiu izolat, fără acces în aer liber şi fără un minimum de intimitate, include, potrivit experţilor, un risc major de a genera conflicte.

Agenţia spaţială americană vrea să colecteze cât mai multe informaţii despre coeziunea şi evoluţia psihologică a membrilor unor astfel de misiuni izolate, înainte de a încerca să trimităn astronauţi pe planeta roşie, în cadrul unei misiuni pe care speră să o lanseze în jurul anilor 2030.

Două misiuni, de patru, respectiv opt luni, au fost deja realizate. NASA a cheltuit 1,2 milioane de dolari pe acele simulări şi tocmai a primit o finanţare suplimentară de 1 milion de dolari pentru alte trei experimente în anii viitori, potrivit coordonatoarei acestor programe ştiinţifice, Kim Binsted.

Pe parcursul misiunii care a durat opt luni, mai multe conflicte au izbucnit între membrii echipajului, însă aceştia au fost capabili să îşi rezolve singuri problemele dintre ei.

"Una dintre lecţiile pe care le-am învăţat se referă la faptul că nu putem să evităm anumite conflicte personale. Ceva de acest fel se va întâmpla în mod implacabil în timpul misiunilor cu durate lungi, chiar şi atunci când echipajul e compus din cele mai blânde persoane din lume", a spus Kim Binsted.

Primele rezultate ştiinţifice ale acestor experimente vor fi făcute publice peste aproximativ un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici