- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.01.2010, 13:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA: Ultimul deceniu a fost cel mai cald, din 1880 şi până în prezent
Deceniul care tocmai s-a încheiat a fost cel mai cald de pe planetă, potrivit analelor, care datează de la sfârşitul secolului XIX, a anunţat joi Agenţia Spaţială Americană, NASA.
Urmărește
37 afișări
NASA: Ultimul deceniu a fost cel mai cald, din 1880 şi până în prezent (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Anul 2009 a fost al doilea cel mai cald an de pe suprafaţa Pământului începând din 1880, dată de la care temperaturile au început să fie înregistrate în mod ştiinţific, precizează Institutul de Studiu Spaţial Goddard din cadrul NASA (GISS).
Anul 2008 a fost cel mai rece an al acestui deceniu, din cauza puterii curentului marin La Nina, care a răcit zona tropicală a Oceanului Pacific, dar temperaturile au urcat la un nivel aproape record în 2009, după diminuarea influenţei La Nina, subliniază GISS (Goddard Institute for Space Studies), cu sediul la New York (nord-est).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Anul 2005 rămâne cel mai cald din anale, dar 2009 se plaseză imediat după el, aproape la egalitate cu un grup de ani recenţi, care candidează la "titlul" de al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată. Este vorba despre anii 1998, 2002, 2003, 2006 şi 2007.
"Există variaţii importante ale temperaturilor terestre de la un an la altul, provocate de influenţa alternativă a curenţilor din Oceanul Pacific, El Nino (cald) şi La Nina (rece)", a declarat James Hansen, directorul GISS.
"Dar atunci când facem media temperaturilor pe cinci sau zece ani pentru a reprezenta grafic evoluţia acestor fluctuaţii anuale ale temperaturilor, se poate vedea că încălzirea planetei continuă fără încetare", a subliniat el.
Observând evoluţia temperaturilor din 1890 până în prezent, se constată o tendinţă clară de încălzire a suprafeţei globului, în pofida unei inversări a temperaturilor între deceniile 1940 şi 1970, relevă GISS.
În decursul ultimilor 30 de ani, acest institut a înregistrat o creştere medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu.
În total, temperaturile pe planetă au crescut cu aproximativ 0,8 grade, din 1880 şi până în prezent.
"Este o cifră pe care este important să o reţinem", a subliniat Gavin Schmidt, un climatolog din cadrul GISS, subliniind că diferenţa de tempertură între al şaselea şi al doilea cel mai cald an este nesemnificativă din cauza marjei de incertitudine.
În 2009 s-a înregistrat aproape un record de temperatură în pofida unei luni decembrie neobişnuit de rece, în cea mai mare parte a Americii de Nord, notează GISS.
Masele de aer cu presiune înaltă au antrenat o diminuare a influenţei Jet Stream, un curent de aer cald, pe direcţia est-vest. Acest mecanism a deschis calea unor mase de aer glacial arctic către întregul continent nord-american, determinând o scădere temperaturilor la niveluri anormal de mici, precizează GISS.
"În măsura în care suprafaţa Statelor Unite reprezintă doar 1,5 la sută din cea a planetei, temperaturile înregistrate aici afectează foarte puţin temperatura medie a planetei", a declarat James Hansen.
GISS se bazează în analizele sale pe relevee ale temperaturilor provenind de la trei surse. Este vorba despre date furnizate de peste o mie de staţii meteorologice situate în jurul întregii planete, măsurări ale temperaturilor la suprafaţa oceanelor, efectuate de sateliţi, dar şi de date furnizate de staţiile de cercetare din Antarctica.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Încălzirea globală, o farsă?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta