- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (17.01.2013, 13:20)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA va testa un modul spaţial gonflabil - FOTO
NASA a anunţat, miercuri, că va testa timp de doi ani un modul spaţial gonflabil produs de compania americană Bigelow Aerospace, conceput pentru a putea să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională, începând din anul 2015.
Urmărește
422 afișări
NASA va testa un modul spaţial gonflabil (Imagine: nasa.gov)
Pentru acest proiect, agenţia spaţială americană a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu compania Bigelow Aerospace, considerată un veritabil "pionier" în această tehnologie spaţială.
Modulul gonflabil, denumit "Bigelow Expendable Activity Module" ("BEAM"), va ajunge în spaţiu în timpul unei misiuni de reaprovizionare a ISS, ce va fi realizată de capsula Dragon, produsă de compania SpaceX.
Pentru a conecta modulul BEAM la ISS, astronauţii de la bordul staţiei vor utiliza un braţ robotizat. Modulul BEAM va avea o lungime de 3,96 metri şi o lăţime de 3,2 metri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
După conectarea la staţie a modulului BEAM, astronauţii vor activa un sistem de presurizare pentru a umfla această structură, folosind aerul stocat în interiorul modulului gonflabil.
În timpul perioadei de testare de doi ani, echipajul staţiei şi tehnicienii de la sol vor culege date despre funcţionarea BEAM, inclusiv despre integritatea lui structurală şi nivelul scurgerilor de aer.
Instrumentele integrate în structura modulului vor măsura diversele reacţii ale acestuia faţă de mediul în care se află.
Un eventual succes al acestor teste va deschide drumul spre viitoare misiuni cu echipaj uman în astfel de module, pe care compania Bigelow Aerospace intenţionează să le închirieze unor firme care vor să efectueze cercetări în condiţii de microgravitaţie, dar şi unor persoane private bogate, pasionate de vacanţe în spaţiu.
Compania Bigelow Aerospace a investit până în prezent aproximativ 250 de milioane de dolari în astfel de structuri spaţiale gonflabile.
Firma americană a încheiat deja contracte preliminare cu mai multe agenţii spaţiale şi de cercetare din afara Statelor Unite, precum cele din Olanda, Singapore, Japonia şi Suedia.
Înfiinţată în 1999 de proprietarul lanţului hotelier Budget Suite of America, Robert Bigelow, compania Bigelow Aerospace, cu sediul la Las Vegas, a plasat deja pe orbită două module gonflabile experimentale, cu dimensiunea de 4,4 metri x 2,54 metri, denumite Genesis 1 şi Genesis 2, în 2006 respectiv în 2007.
Modulul BEAM este fabricat dintr-un strat de Vectran ce are o grosime de 15 centimetri.
Vectranul este un poliester cu performanţe înalte, de două ori mai solid decât celebrul Kevlar, un material care este la rândul său la fel de rezistent ca oţelul, dar care are o rigiditate de cinci ori mai mare.
Citeşte şi:
PLANURILE îndrăzneţe ale NASA: Cum se capturează un asteroid pentru a-l transforma într-o staţie spaţială
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: PLANURILE îndrăzneţe ale NASA: Cum se capturează un asteroid pentru a-l transforma într-o staţie spaţială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe