- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.04.2015, 19:37)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA vrea să dezvolte o rachetă care va putea să transporte astronauţi pe Marte în 39 de zile
NASA vrea să producă un nou tip de rachetă care va fi capabilă să transporte astronauţi pe planeta Marte în doar 39 de zile, informează huffingtonpost.com.
Urmărește
1411 afișări
NASA vrea să dezvolte o rachetă care va putea să transporte astronauţi pe Marte în 39 de zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Agenţia spaţială americană a încheiat un contract cu compania Ad Astra Rocket din statul american Texas pentru a dezvolta racheta VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket). Noul tip de rachetă va utiliza plasmă şi magneţi, dar nu pentru a ridica vehicule spaţiale de pe Terra, ci pentru a le propulsa mai departe în spaţiu şi cu viteze foarte mari, după ce acestea depăşesc limita atmosferei terestre.
"Este o rachetă ca nicio altă rachetă din trecut. Va fi o rachetă cu plasmă", spune Franklin Chang-Diaz, fost astronaut participant la programul navetelor spaţiale americane şi CEO al companiei Ad Astra Rocket, într-un mesaj video în care descrie noul lansator spaţial. "Motorul VASIMR nu va fi folosit pentru a lansa de pe Terra diverse vehicule sau pentru a le aduce înapoi pe Pământ, ci va fi folosit pentru vehicule care există deja. Noi numim acest procedeu «propulsie intra-spaţială»", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În timp ce misiunile spaţiale ce vizează orbite din apropierea Terrei vor putea să folosească energia solară pentru alimentarea vehiculelor spaţiale, o misiune spre Marte va necesita o putere de propulsie mult mai mare - cel mai probabil motoare cu propulsie nucleară -, despre care compania texană spune că va reprezenta "o sursă ideală de propulsie în spaţiu".
În condiţii ideale, noul tip de motor ar putea să propulseze viitoarele rachete până pe planeta Marte în doar 39 de zile.
Până în prezent, un prototip de motor non-nuclear a putut să funcţioneze pentru o perioadă de sub un minut.
Contractul cu NASA, încheiat pe trei ani, contra sumei de 10 milioane de dolari, stipulează dezvoltarea unui prototip de motor care să fie capabil să funcţioneze la capacitate maximă timp de cel puţin 100 de ore.
Proiectul este finanţat în cadrul unui program special al NASA - Next Space Technologies for Exploration Partnership.
Criticii acestui program spun că proiectul VASIMR nu este realist. Robert Zubrin, preşedintele Mars Society, a declarat anul trecut că, pentru a transporta astronauţi pe Marte, viitoarele rachete vor avea nevoie de "sisteme electrice cu propulsie nucleară care trebuie să fie de 10.000 de ori mai puternice şi de 100 de ori mai uşoare decât orice sistem construit vreodată până acum pe Terra".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe