- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (22.08.2008, 16:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nasul mamiferelor poate detecta pericolul
Nasul mamiferelor este dotat cu receptori specializaţi în detectarea mirosului generat de feromonii emanaţi de animalele din aceeaşi specie care sunt în pericol, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Lausanne.
Urmărește
80 afișări
Nasul mamiferelor poate detecta pericolul
Potrivit unui articol publicat în revista Science, cercetătorii au efectuat un experiment în cadrul căruia au amplasat un şoarece într-un mediu care includea un recipient de apă şi feromoni de pericol emanaţi de alţi şoareci, constatând că animalul s-a îndepărtat imediat de recipient şi s-a aşezat în partea opusă a locului unde se afla acesta.
Oamenii de ştiinţă au stabilit că, la originea acestei reacţii, se află ganglionul Grueneberg, situat la intrarea în nas şi care include 300-500 de celule. Celulele acestui organ, identificat iniţial în 1973 şi uitat ulterior, folosesc cantităţi proprii de calciu pentru a declanşa un semnal de alarmă la nivelul creierului. Cercetătorii au mai expus şoarecele şi altor mirosuri generate de feromoni şi de laptele maternal, fără a constata însă vreo creştere a concentraţiei de calciu intracelular în ganglionul menţionat. Astfel, echipa a demonstrat că numai mirosul emanat de feromonii de pericol emişi de animalele din aceeaşi specie activează semnalul de alarmă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Pentru a-şi confirma descoperirea, cercetătorii au apelat la un şoarece căruia i-au extirpat ganglionul Grueneberg. Acesta a putut detecta alte mirosuri, cum ar fi cel al unui biscuite ascuns, însă nu a mai reacţionat la prezenţa feromonilor de alarmă.
Ganglionul este prezent şi în organismul fiinţelor umane, potrivit lui Hans Grueneberg, care l-a descoperit şi i-a numele său. Cercetătorii elveţieni consideră că, în cazul oamenilor, ganglionul menţionat serveşte la detectarea stării de stres la persoanele din jur.
Detectarea semnalelor de alarmă declanşează "componente specifice, cum ar fi imobilizarea sau fuga pentru a scăpa de pericol sau atacator sau chiar atacul pentru apărarea grupului împotriva pericolului", a explicat unul dintre membrii echipei de cercetare.
Un sistem de alertă similar funcţionează şi în cazul altor specii. Astfel, plantele se apără prin producerea unui tanin care obligă animalele rumegătoare să îşi schimbe locul pentru a paşte, în timp ce insectele emană mirosuri prin care avertizează indivizii din aceeaşi specie în legătură cu eventualele pericole.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, este adus în România
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale