- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (22.08.2008, 16:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nasul mamiferelor poate detecta pericolul
Nasul mamiferelor este dotat cu receptori specializaţi în detectarea mirosului generat de feromonii emanaţi de animalele din aceeaşi specie care sunt în pericol, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Lausanne.
Urmărește
80 afișări
Nasul mamiferelor poate detecta pericolul
Potrivit unui articol publicat în revista Science, cercetătorii au efectuat un experiment în cadrul căruia au amplasat un şoarece într-un mediu care includea un recipient de apă şi feromoni de pericol emanaţi de alţi şoareci, constatând că animalul s-a îndepărtat imediat de recipient şi s-a aşezat în partea opusă a locului unde se afla acesta.
Oamenii de ştiinţă au stabilit că, la originea acestei reacţii, se află ganglionul Grueneberg, situat la intrarea în nas şi care include 300-500 de celule. Celulele acestui organ, identificat iniţial în 1973 şi uitat ulterior, folosesc cantităţi proprii de calciu pentru a declanşa un semnal de alarmă la nivelul creierului. Cercetătorii au mai expus şoarecele şi altor mirosuri generate de feromoni şi de laptele maternal, fără a constata însă vreo creştere a concentraţiei de calciu intracelular în ganglionul menţionat. Astfel, echipa a demonstrat că numai mirosul emanat de feromonii de pericol emişi de animalele din aceeaşi specie activează semnalul de alarmă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Pentru a-şi confirma descoperirea, cercetătorii au apelat la un şoarece căruia i-au extirpat ganglionul Grueneberg. Acesta a putut detecta alte mirosuri, cum ar fi cel al unui biscuite ascuns, însă nu a mai reacţionat la prezenţa feromonilor de alarmă.
Ganglionul este prezent şi în organismul fiinţelor umane, potrivit lui Hans Grueneberg, care l-a descoperit şi i-a numele său. Cercetătorii elveţieni consideră că, în cazul oamenilor, ganglionul menţionat serveşte la detectarea stării de stres la persoanele din jur.
Detectarea semnalelor de alarmă declanşează "componente specifice, cum ar fi imobilizarea sau fuga pentru a scăpa de pericol sau atacator sau chiar atacul pentru apărarea grupului împotriva pericolului", a explicat unul dintre membrii echipei de cercetare.
Un sistem de alertă similar funcţionează şi în cazul altor specii. Astfel, plantele se apără prin producerea unui tanin care obligă animalele rumegătoare să îşi schimbe locul pentru a paşte, în timp ce insectele emană mirosuri prin care avertizează indivizii din aceeaşi specie în legătură cu eventualele pericole.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe