- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (01.05.2009, 12:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naveta Atlantis, lansată pe 11 mai
Naveta americană Atlantis, care are ca misiune să repare şi să modernizeze telescopul spaţial Hubble, va fi lansată pe 11 mai, cu o zi mai devreme decât data stabilită iniţial, au indicat reprezentanţii Agenţiei spaţiale americane (NASA).
Urmărește
55 afișări
Naveta Atlantis, lansată pe 11 mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Lansarea este prevăzută pentru ora 18:01 GMT, de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, baza NASA din California.
Aceasta va fi a cincea şi, totodată, ultima misiune de întreţinere, reparare şi modernizare a telescopului spaţial Hubble, lansat în 1990, care a revoluţionat astronomia.
Mike Leinbach, directorul de lansare, a explicat într-o conferinţă de presă că devansarea datei cu 24 de ore oferă trei posibilităţi de lansare a navetei până pe 13 mai. Deoarece NASA are mai multe programe spaţiale care se suprapun în această perioadă, este imposibil ca Atlantis să fie lansată în intervalul 13 - 22 mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Mike Leinbach a precizat, totodată, că "pregătirile pentru lansarea Atlantis şi Endeavour - cea din urmă având rolul de navetă de ajutor - se desfăşoară conform programului".
Dacă Atlantis ar fi grav avariată în urma impactului cu un micrometeorit sau cu unul dintre deşeurile spaţiale aflate în derivă pe orbită, aceasta s-ar afla mult prea departe de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a se putea conecta la aceasta sau pentru ca echipajul să se poată refugia pe ISS.
Este necesar, deci, ca o a doua navetă spaţială să fie pregătită de lansare în regim de urgenţă, pentru a acorda ajutor echipajului sinistrat.
Misiunea Atlantis va avea la bord şapte astronauţi, care vor încerca să repare şi să modernizeze telescopul Hubble, pentru a-i prelungi funcţionarea până cel puţin în 2014.
În timpul acestei misiuni de 11 zile, astronauţii au programate cinci ieşiri pe orbită, pentru a înlocui cele şase giroscoape de pe Hubble, bateriile, scutul termic, sistemul informatic de rezervă şi pentru a instala noi instrumente care vor îmbunătăţi performanţele telescopului spaţial. Este vorba, în special, de Cosmic Origins Spectograph (COS) şi de o cameră cu rezoluţie înaltă (Wide Field Camera 3).
Noile instrumente care vor fi instalate vor permite telescopului Hubble să înainteze şi mai mult pe firul istoriei, ajungând la 500-600 de milioane de ani după Bing Bang, comparativ cu un miliard de ani, în prezent.
Cele trei navete ale flotei spaţiale americane - Endeavour, Discovery şi Atlantis - vor fi scoase din serviciu până pe 30 septembrie 2010, dată la care se va finaliza construirea ISS. NASA a anunţat că a luat, începând cu 1 mai, o serie de măsuri drastice privind reducerea volumului de muncă din sectorul spaţial.
Începând de vineri, 160 de angajaţi ai firmelor subcontractante ce colaborează cu NASA vor fi concediaţi, iar până în luna septembrie, numărul muncitorilor disponibilizaţi va atinge cifra de 900. Uzinele care fabrică rezervoarele externe şi rachetele purtătoare de navete spaţiale vor fi cele mai afectate.
După această misiune a navetei Atlantis, NASA va mai efectua doar şapte sau cel mult opt alte misiuni cu ajutorul actualei flote spaţiale.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe