- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAPE CANAVERAL, (05.04.2010, 14:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naveta Discovery, lansată cu succes către ISS - GALERIE FOTO
Naveta spaţială americană Discovery a fost lansată cu succes, luni, de la baza aeriană din Florida, şi a ajuns pe orbita terestră la opt minute şi jumătate de la decolare, având la bord şapte astronauţi şi urmând să se conecteze cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cursul zilei de miercuri.
Urmărește
105 afișări
Naveta Discovery, lansată cu succes către ISS
Cu puţin timp înainte ca Discovery să ajungă pe orbită, rezervorul extern s-a desprins de navetă şi a reintrat în atmosfera terestră, unde s-a dezintegrat.
Naveta Discovery a fost lansată aşa cum a fost prevăzut la ora 10.21 GMT de la Centrul Spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cele două rachete purtătoare, care asigură 80% din puterea de propulsie în timpul primelor două minute de ascensiune s-au separat de corpul navetei, aşa cum era prevăzut, şi au căzut în Oceanul Atlantic, de unde vor fi recuperate.
Discovery avea în acel moment o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului şi a atins viteza de 26.000 de kilometri/ oră pentru a ajunge pe orbită.
După plasarea pe orbită, la o altitudine de 225 de kilometri deasupra Terrei, Discovery se va lansa într-o cursă de urmărire cu ISS, la care trebuie să se conecteze în cursul zilei de miercuri. ISS se află la o altitudine de 343 de kilometri.
Duminică, o capsulă Soyuz, având la bord doi cosmonauţi ruşi şi o astronaută americană, s-a conectat cu Staţia Spaţială Internaţională.
Principalul obiectiv al misiunii spaţiale de 13 zile efectuată de echipajul navetei Discovery constă în livrarea la bordul ISS a opt tone de provizii, materiale şi utilaje. Printre acestea se află cuşete suplimentare pentru cei şase ocupanţi ai ISS şi câteva dulapuri special construite pentru experimentele ştiinţifice efectuate la bordul staţiei.
Discovery va aduce şi un congelator suplimentar pentru păstrarea eşantioanelor prelevate în timpul experienţelor efectuate în spaţiu şi un rezervor de amoniac pentru sistemul de răcire al ISS, ca şi un aparat pentru exerciţii fizice care permite măsurarea forţei musculare.
Cea mai mare parte dintre aceste echipamente şi provizii vor fi depozitate în modulul presurizat Leonardo, de construcţie italiană, aflat în cala navetei Discovery.
Trei ieşiri pe orbită de câte şase ore şi jumătate fiecare, vor fi realizate de echipe de câte doi astronauţi de pe Discovery. Unul dintre scopurile principale ale acestei misiuni este înlocuirea unui rezervor gol de amoniac, instalat la exteriorul staţiei.
După misiunea Discovery, NASA mai are la dispoziţie doar trei zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.
Misiunea Discovery are loc într-un moment marcat de o puternică incertitudine pentru NASA, ale cărei obiective de explorare a spaţiului cu echipaje umane, dincolo de orbita terestră, au primit o grea lovitură după ce preşedintele american Barack Obama a decis renunţarea, din motive financiare, la programul spaţial Constellation, care prevedea trimiterea unor austronauţi americani pe Lună în jurul anului 2020, urmată de o misiune spaţială către planeta Marte, cu echipaj uman la bord.
Preşedintele Obama a decis, însă, prelungirea duratei de funcţionare a ISS până în 2020 şi încurajarea serviciilor de transport spaţiale private, la care NASA ar putea să apeleze pentru a-şi trimite astronauţii pe ISS. Până atunci, Statele Unite depind în întregime, din 2010, de vehiculele spaţiale ruseşti Soyuz pentru trimiterea astronauţilor americani la bordul ISS.
Barack Obama este aşteptat pe 15 aprilie la Centrul Spaţial Kennedy din Florida unde va explica noua strategie americană în ceea ce priveşte explorarea spaţiului.
Navetele spaţiale americane rămân în continuare singurele vehicule spaţiale capabile să transporte echipamente extrem de grele şi voluminoase, indispensabile operaţiunilor de întreţinere a ISS.
Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe