- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAPE CANAVERAL, (08.03.2011, 11:05)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naveta Discovery s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională şi se îndreaptă spre Terra
Naveta spaţială americană Discovery s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) luni, în cadrul celui de-al 39-lea şi totodată ultim zbor al ei.
Urmărește
98 afișări
Naveta Discovery s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională şi se îndreaptă spre Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Desprinderea navetei Discovery de ISS a avut loc luni, la ora 12.00 GMT, după o misiune pe orbită de nouă zile. Naveta Discovery va ateriza la Centrul spaţial Kennedy din Florida în cursul zilei de miercuri.
"Ne va fi dor de voi şi ne va fi dor de Discovery", a declarat Scott Kelly, comandantul ISS, în timpul ceremoniei de adio, ce a avut loc duminică.
Totodată, tradiţionalul semnal de deşteptare de la bordul staţiei a fost înlocuit cu această ocazie cu un mesaj special cu vocea actorului William Shatner, celebrul actor din serialul "Star Trek".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Naveta Discovery a fost lansată spre ISS pe 24 februarie, de la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), şi s-a conectat la staţie două zile mai târziu, aceasta fiind ultima sa misiune în spaţiu. Totodată, acesta este al 39-lea zbor pentru navetă, cea mai veche din flota spaţială a NASA. Prima sa misiune a avut loc în 1984.
Aceasta a fost cea de-a 133-a misiune a unei navete americane în cei 30 de ani ai acestui program al NASA.
NASA a prelungit această misiune spaţială cu o zi pentru terminarea amenajării modulului multifuncţional Leonardo, livrat de Discovery şi care a fost ataşat permanent la ISS, oferind astfel un volum de stocare presurizată suplimentar.
Discovery a adus pe ISS, printre altele, o platformă externă pentru piese de schimb, dar şi un prototip de robot umanoid - Robonaut 2 sau R -, construit în parteneriat cu General Motors Co.
Totodată, un experiment realizat de cercetătorii români a fost transportat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a declarat pentru MEDIAFAX, pe 18 februarie, directorul general al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso. Experimentul românesc a fost realizat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti. "Creşterea şi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu" (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul a fost coordonat de Dumitru Haşegan, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti (ESA).
Aceasta este, de asemenea, penultima sau antepenultima misiune a unei navete americane, înainte de retragerea lor din circulaţie şi trimiterea la un muzeu, din cauza costurilor operaţionale mari. NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.
Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, în principiu, de Endeavour, cel mai probabil pe 19 aprilie. O lansare suplimentară a unei navete americane - Atlantis - ar putea avea loc mai târziu anul acesta, dacă Congresul american deblochează fondurile pentru acest lucru.
După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe