- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAPE CANAVERAL, (16.07.2009, 10:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naveta Endeavour a fost lansată spre ISS, dar ar putea fi uşor avariată - GALERIE FOTO
Naveta Endeavour a fost lansată, miercuri, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după cinci amânări, însă este posibil să fie uşor avariată, deoarece mai multe fragmente de spumă izolatoare sau gheaţă s-au desprins în timpul lansării şi au lovit vehiculul spaţial, informează tv5.org.
Urmărește
46 afișări
Naveta Endeavour a fost lansată spre ISS, dar este posibil să fie uşor avariată
Endeavour a fost lansată de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida, miercuri, la ora 22.03 GMT. Naveta americană va ajunge vineri pe ISS, avanpost spaţial situat la o altitudine de circa 350 de kilometri deasupra Pământului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Însă, potrivit imaginilor difuzate de NASA, opt-nouă bucăţi de spumă izolatoare sau de gheaţă s-au desprins în timpul ascensiunii navetei Endeavour şi cel puţin două au lovit vehiculul, fiind posibil ca acesta să fie uşor avariat.
Bill Gerstenmaier, responsabil NASA, a declarat că încă nu se cunoaşte natura fragmentelor desprinse la puţin timp după separarea navetei de cele două rachete propulsoare, la circa 2,15 minute de la lansare. Zona de impact a fost cea a scuturilor termice, însă responsabilul NASA a indicat că incidentul nu este considerat a fi "o problemă". "Problema ar putea fi în spatele navetei, însă vom verifica acest lucru în momentul manevrelor de dinaintea conectării la ISS", a spus acesta.
Naveta a fost lansată miercuri după cinci tentative eşuate. Astfel, pe 13 şi pe 17 iunie, responsabilii NASA au anulat lansarea navetei Endeavour, având la bord un echipaj format din şapte astronauţi, din cauza unor scurgeri de hidrogen la nivelul rezervorului extern. Alte trei tentative de lansare au avut loc sâmbătă, duminică şi luni, însă condiţiile meteorologice nu au fost favorabile. Pe timpul verii, vremea din Florida este adeseori instabilă în cursul după-amiezii, cu furtuni violente şi ploi torenţiale, care afectează adeseori calendarul lansărilor navetelor americane.
Misiunea navetei Endeavour este programată să dureze 16 zile, dintre care 11 pe ISS, şi are ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice în laboratorul japonez Kibo, ale cărui două module presurizate au fost amplasate, în 2008, la bordul ISS alături de laboratorul european Columbus.
Astronauţii vor instala o platformă permanentă de 1,9 tone în interiorul laboratorului Kibo, pe care vor fi efectuate viitoarele experimente în vid. O paletă în care vor fi instalate diverse cutii care sunt folosite la experimentele în vid va fi ataşată laboratorului Kibo şi detaşată la sfârşitul misiunii, pentru a fi readusă pe Terra, la bordul navetei Endeavour.
În afara acestor sarcini, astronauţii vor executa şi alte operaţiuni, precum schimbarea a şase baterii amplasate pe unul dintre elementele (P6) Staţiei. Misiunea prevede cinci ieşiri în spaţiu, cu o durată totală de 32,5 ore, ce vor fi îndeplinite de echipe alcătuite din câte doi astronauţi.
În afară de misiunea de asamblare şi de întreţinere tehnică, naveta Endeavour are ca scop şi aducerea unui nou astronaut la bordul ISS, americanul Tim Kopra urmând să îl înlocuiască pe japonezul Koichi Wakata, care va trebui să aştepte încă o lună înainte de revenirea pe Pământ.
Acesta este cel de-al 127-lea zbor al unei navete spaţiale, al 29-lea pe ISS, al 23-lea pentru Endeavour şi al treilea din 2009.
După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe