- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.10.2022, 18:20)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Neanderthalienii au coexistat cu oamenii moderni vreme de 3000 ani
Până la 2% din ADN-ul transportat de europeni este moştenit de la neanderthalieni care s-au încrucişat cu strămoşii străvechi ai speciei Homo Sapiens.
Urmărește
1165 afișări
Creative Commons
Oamenii moderni au coexistat cu oamenii de Neanderthal în Europa timp de până la 3.000 de ani, potrivit unor noi cercetări.
Analiza a zeci de artefacte arată că cele două specii umane au trăit împreună în Franţa şi în nordul Spaniei mult mai mult decât se credea anterior.Cuţitele de piatră distinctive sugerează că au împărtăşit tehnologii primitive şi s-ar putea chiar să se fi încrucişat. Modelarea computerizată a constatat că cele două specii au trăit una lângă alta între 1.400 şi 2.900 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Autorul principal Igor Djakovic, doctorand la Universitatea Leiden, Olanda, a declarat că este prima dovadă a întâlnirilor directe „la orice scară regională” între două specii umane diferite. În ciuda cadrelor lor îndesate şi a sprâncenelor grele, oamenii de Neanderthal au fost remarcabil ca noi şi au ocupat Europa timp de mai bine de 300.000 de ani.
Dovezile fosile recente sugerează că oamenii moderni şi oamenii de Neanderthal ar fi putut coexista timp de 5.000 până la 6.000 de ani. Echipa internaţională a scanat un set de date de 66 de relicve umane de Neanderthal şi Homo Sapiens din 17 situri arheologice.
Cercetătorii au folosit ecuaţii statistice complexe pentru a estima intervalele de date şi populaţiile responsabile. Le-a permis să deducă cele mai recente momente în care oamenii ar fi putut fi prezenţi – completând porţiunile lipsă din înregistrarea arheologică.
Ei au descoperit că artefactele de Neanderthal au apărut pentru prima dată între 45.343 şi 44.248 de ani în urmă şi au dispărut între 39.894 şi 39.798 de ani în urmă. Data dispariţiei lui Neanderthal, bazată pe rămăşiţele neanderthaliene datate direct , a fost între 40.870 şi 40.457 de ani în urmă. S-a estimat că oamenii moderni au apărut în Europa acum 42.653 sau 42.269 de ani în urmă, ceea ce sugerează o coexistenţă de la 1.400 până la 2.900 de ani.
Peisajul demografic al Europei a fost transformat între 40.000 şi 50.000 de ani în urmă, prin care oamenii de Neanderthal au dispărut pe măsură ce oamenii moderni au început să populeze regiunea. Dovezi recente din Bulgaria, Republica Cehă şi sud-estul Franţei indică că primele sosiri ale oamenilor moderni au avut loc cu cel puţin 45.000 de ani în urmă – şi posibil chiar cu 54.000 de ani. Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports .
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Marte ar putea fi populată de bacterii subterane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian