- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (25.09.2010, 13:26)
- Gabriela Dita - Mediafax , Gabriela Dita - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Neanderthalienii şi-au creat singuri unelte, fără a intra în contact cu Homo sapiens
Oamenii de Neanderthal erau pasionaţi de noi descoperiri şi au creat singuri diferite unelte, potrivit unui studiu al unui grup de cercetători de la Universitatea din Colorado, citat de BBC News Online.
Urmărește
169 afișări
Oamenii de Neanderthal şi-au creat singuri unelte, fără a intra în contact cu Homo sapiens (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest studiu atacă teoria potrivit căreia cele mai apropiate "rude" ale omului au putut să se dezvolte doar prin contactul cu Homo sapiens. Echipa de cercetători susţine că schimbările climatice i-ar fi putut determina pe neanderthalieni să facă inovaţii, pentru a supravieţui.
Studiul va apărea în publicaţia Journal of Archaeological Method and Theory, în decembrie.
"De fapt, eu îi reabilitez pe neanderthalieni. Erau mult mai inventivi decât credeam", a declarat Julien Riel-Salvatore, profesor de antropologie la Universitatea din Colorado, cel care a coordonat studiul care a durat şapte ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Oamenii de Neanderthal au fost descoperiţi în Germania, în Valea Neander, lângă Dusseldorf, în 1856. Se crede că au trăit în Europa şi în unele părţi ale Asiei. O examinare a fosilelor oamenilor de Neanderthal au demonstrat că aceştia aveau în proporţie de 99,5-99,9% acelaşi ADN ca oamenii moderni, ceea ce îi transformă în cele mai apropiate rude ale oamenilor de astăzi.
Oamenii de Neanderthal erau scunzi, aveau corpuri cu musculatură bine dezvoltată, creiere mari şi trăsături faciale proeminente. Ei s-au desprins de linia evoluţionară în urmă cu 500.000 de ani şi au dispărut de pe Pământ în urmă cu 30.000 de ani.
Încă de la descoperirea oamenilor de Neanderthal, antropologii au dorit să afle secretele culturii lor dispărute şi dacă ei au evoluat pe cont propriu sau prin intermediul contactului cu Homo sapiens.
În timpul acestui studiu, Riel-Salvatore şi colegii săi au examinat mai multe situri din Italia. În urmă cu 42.000 de ani, Homo sapiens şi oamenii de Neanderthal ocupau deja părţile nordice şi centrale ale acestei zone. La acel moment un nou grup a apărut în sudul regiunii. Cercetătorii sunt de părere că acest nou grup era format tot de oameni din Neanderthal, care făceau parte dintr-o cultură numită Uluzzian.
Echipa lui Riel-Salvatore a fost uimită de inovaţiile culturii Uluzzian, chiar dacă membrii acestui grup erau izolaţi de Homo sapiens. Ei au descoperit unelte din os, ornamente şi posibile ustensile rudimentare de pescuit sau vânătoare.
"Concluzia mea este că, în cazul în care Uluzzian este o cultură a neanderthalienilor, atunci contactul cu humanoizii moderni nu este explicaţia necesară pentru noul lor comportament. Asta se opune ideilor din ultimii 50 de ani, potrivit cărora oamenii de Neanderthal au fost culturalizaţi de hominizi moderni şi aşa au ajuns să dezvolte aceste tehnologii. Noi vrem să demonstrăm că oamenii de Neanderthal au făcut inovaţii pe cont propriu", a declarat Riel-Salvatore.
Cercetătorii sunt de părere că schimbările climatice i-ar fi putut determina pe oamenii de Neanderthal să facă inovaţii. Atunci când zona în care vieţuiau a devenit din ce în ce mai aridă nu aveau alte opţiuni decât să se adapteze sau să moară.
"Faptul că oamenii de Neanderthal au putut să se adapteze unor noi condiţii demonstrează că din punct de vedere cultural sunt asemănători cu noi", a declarat Riel-Salvatore. Acesta a mai spus că ei comportă similitudini şi din punct de vedere biologic cu oamenii moderni şi că ar trebui consideraţi o subspecie a hominizilor şi nu o specie diferită.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe