Nefertiti era frumoasă sau doar bine machiată? (Galerie Foto)

Nefertiti, celebra regină a Egiptului, considerată o veritabilă Mona Lisa a lumii antice, nu a fost atât de frumoasă pe cât spun legendele. ea folosea produse cosmetice pentru a-şi ascunde imperfecţiunile feţei, potrivit unui studiu publicat în revista Radiology.

Urmărește
1114 afișări
Imaginea articolului Nefertiti era frumoasă sau doar bine machiată? (Galerie Foto)

Nefertiti era frumoasă sau doar bine machiată? (Galerie Foto)

GALERIE FOTO

O delicată tăietură efectuată în faimosul bust de calcar al reginei Nefertiti sugerează faptul că sculptorul acelei epoci a dorit să îndulcească ridurile din jurul gurii şi să "repare" nasul coroiat al acesteia, pentru a o prezenta pe "Regina de pe Nil" într-o lumină mai bună.

Bustul a fost descoperit în Egipt, în 1912, în Tell el-Amarna, oraşul devenit pentru scurtă vreme capitala imperiului condus de soţul lui Nefertiti, faraonul Akhenaten. Acest bust este expus în prezent în Altes Museum din Berlin.

"Este posibil ca bustul lui Nefertiti să fi fost comandat, probabil chiar de faraonul Akhenaten, pentru a o prezenta pe aceasta potrivit propriei sale percepţii", a declarat Alexander Huppertz, directorul Imaging Science Institute din Berlin, coordonatorul acestui studiu.

Înalt de 50 de centimetri, bustul, descoperit de arheologul german Ludwig Borchardt în timpul săpăturilor din jurul atelierului sculptorului regal Thutmose, este confecţionat dintr-o bucată de calcar, acoperită cu straturi de stuc de diverse grosimi.

Cercetătorii au analizat pentru prima oară acest bust în 1992, folosind metoda tomografiei medicale, dar progresul tehnologic le-a permis specialiştilor germani să facă descoperiri noi.

Analiza lor a relevat faptul că, în comparaţie cu alte busturi realizate după aceeaşi metodă, acesta avea obrajii mai puţin proeminenţi, prezenta o ridicătură la mijlocul nasului, avea riduri în jurul gurii şi pe obraji, iar orbitele erau mai puţin adânci.

Modificările efectuate ulterior de sculptorul original au avut rolul de a o prezenta pe faimoasa regină egipteană mai aproape de idealurile de frumuseţe ale acelor vremuri.

Din 1923, de fiecare dată când este expus în public, liniile simetrice precise ale acestei sculpturi vechi de 3.300 de ani şi fineţea trăsăturilor au făcut ca acest bust să aibă mii de admiratori în lumea întreagă.

Oficialităţile egiptene au inclus bustul lui Nefertiti şi Piatra de la Rosetta, aflată la British Museum din Londra, pe lista celor mai preţioase cinci artefacte pe care doresc să le repatrieze, prin medierea UNESCO.

Citeşte şi:

Bustul lui Nefertiti, motiv de dispută între Germania şi Egipt

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici