Mai mulţi medici au observat în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 un nivel ridicat de zahăr în sânge. Majoritatea nu aveau antecedente de diabet, dar s-au prezentat la spital cu un nou tip de hiperglicemie declanşat pe fondul contractării noului virus.
Medicii afirmă că moleculele de zahăr joacă un rol crucial în blocarea receptorilor de infectare a celulelor de către virus. Cu alte cuvinte, pot avea un impact şi asupra severităţii bolii. Virusul suferă mutaţii la nivelul suprafeţei de contact cu molecula de zahăr, ceea ce duce la o încetinire a capacităţii de reproducţie.
După afirmaţiile cercetătorilor, noul coronavirus suferă permanent mutaţii, ceea ce ar putea conduce la o diferenţiere a tipurilor de virus. Spre exemplu, în Statele Unite, virusul este mai agresiv pe coasta de est decât pe cea de vest. La nivel mondial, tulpinile mai puţin agresive ale noului coronavirus se regăseau în Wuhan, Washington sau California. În mod paradoxal, tulpinile regăsite în Europa prezintă o formă mai agresivă, semn că virusul dezvoltă permanent noi mutaţii pentru a supravieţui.